.

.

петък, 15 ноември 2013 г.

Шоколадови кошнички от Слънцето

Здравейте ,приятели!
Петък вечер е , а слънцето изгря над блог пространството!!!!
Поканила съм си една дама,толкова мила и лъчезарна,добра и отзивчива,че огря кухнята ми!
Всеки,който е посетил нейното прекрасно местенце се е убедил в думите ми!!!
Насладете се на прекрасната ми гостенка!!!!

Гери от "Мус от краски и мечти"







Миме, искрено ти благодаря за милия жест! Всяко едно подобно изживяване означава много за мен и се опитвам чрез него да предам емоцията си на своя домакин. А ти си прекрасна домакиня! Знаеш как да усмихнеш, така че да се почувства човек уютно, спокойно и като у дома си. :) 
Ама и аз знам нещо. Знам, че обичаш десерти, по възможност - шоколадови, затова се спрях на нещо сладичко. Та да ми бъде още по-сладко гостуването. :)




Шоколадови кошнички


Идеята видях в списание "Меню", ето тук. Промених по мой си начин, поръсих с малко есенна магия и обилно овкусих с много желание. :)


Необходими продукти за кошничките (цитирам рецептата от "Меню"):
1 яйце;
2 с. л. захар;
- 1 с. л. олио;
- 1/2 ч. ч. брашно;
- 2 ч. л. какао;
- 200 мл прясно мляко;
- щипка сол.

Яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, пресятото брашно с какаото и солта. Разбърква се добре и се налива млякото.
Загрява се тиган с незалепващо покритие и леко се намазва с олио (аз си помагах с леко напоена в олио салфетка). Слага се по 1-2 с. л. от сместа и се разпределя на тънък слой. Всяка палачинка се изпича само от едната страна.
Готовите палачинки (между 15-18 броя, зависи от големината, с която ги правим) разпределяме в тавичка за мъфини или малки формички, които предварително леко сме намазали с олио. Палачинките се слагат с изпечената страна надолу и се оформят стените им, така че да се получат извивки - звучи сложно, но въобще не е.
Пекат се на 200° С за около 15 минути. Печенето може да продължи и повече, до половин час. "Палачинките" са готови, когато се втвърдят.
Кошничките се оставят във формичките до пълното им изстиване.


Необходими продукти за крема:
- 200 г заквасена сметана;
- 20 г натурален шоколад.

Шоколадът се настъргва и се смесва със сметаната, като не се бърка много, за да не се разводни. Необходимо е просто да се получи гладко кремче.


Необходими продукти за плодовото сладко:
- 100-150 г кристална захар (според предпочитаната сладост);
- 1 средна ябълка;
- 1-2 с. л. гореща вода;
- щипка канела;
- щипка индийско орехче. 

Захарта се загрява до получаването на карамел. Добавя се горещата вода и се бърка енергично. Целта е да си направим карамелен сос (възможно е да не се получи и да се втърди, но не е фатално). Следва настърганата на ренде ябълка. Готвим и разбъркваме постоянно, докато течността изври и остане само овкусеното ябълково пюре. Накрая се добавят канелата и индийското орехче. Оставя се да се охлади напълно.





Финал - кошничките се пълнят със сместа 2-3 часа преди поднасяне, за да може да омекнат достатъчно. За целта - охладената шоколадова кошничка се пълни с шоколадовата сметана и отгоре се украсява с ябълковото пюре.
Много обяснения, а всъщност не е нищо сложно и непосилно. Че даже и вкусно се получава. :)











Мими, още веднъж ти благодаря за поканата! Желая на теб и цялото ти семейство много здраве, много споделено щастие и уютни мигове заедно!
Надявам се да ти се услади и на теб това, което ти подготвих. :) Ще те очаквам и при мен!


Изпращам на всички ви много усмивки с пожелания за вълшебна есен!
Зимата нека почака...
:)

15 коментара:

  1. НАЙ ЧАРОВНАТА И ТАЛАНТЛИВА ГОСТЕНКА МИМИ СИ ПОКАНИЛА !
    Искрено ви се радвам за страхотната публикация!
    Прегръдки и за двете ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ви харесвам и двете! Усмихнахте денят ми и го заредихте със слънчево настроение, подсладихте го с тези шоколадови прелести и ми доставихте истинско удоволствие! Благодаря и на двете ви! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Тук е слънчево и много уютно! Прекрасни сте и двете! Бъдете винаги себе си! :) Както винаги, Гери се представя по блестящ начин с вкусна и изкушаваща рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. Гостоприемна домакиня, лъчезарна гостенка, вкусен десерт ... и компания не липсва :)
    Дано Гери е направила достатъчно кошнички, че да има за всички :)
    Хубав ден момичета! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви много момичета!!!!!
    От сърце !!!!
    Гери благодаря ти,мила!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Мими, аз ти благодаря, че ме покани да бъда част от местенцето ти! :) Желая всичко добро и на теб, и на семейството ти! Благодаря и на всички ви, момичета, изпращам ви безброй усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Голямо сладурче си поканила, Миме :) Слънце, което аз лично си кръстих Усмишко :) Да ви е сладко и на двете. Прегръщам ви :*

    ОтговорИзтриване
  8. Марийче, знаеш ти кого да поканиш, че да похапнеш вкусно на сладки приказки;)
    Поздравления от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Миме,споделям казаното за гостенката ти,Гери е толкова позитивна и раздаваща топлина!
    Много талантлива е и с перото,и в кулинарията!
    Доказателството е на лице - прекрасен и много интересен като оформление десерт!
    Личи си огромното желание да се представи на ниво,моите адмирации!
    Преградка,мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таланта няма как да го подминеш :))
      Страхотна е
      прегръдки ,Роси,прекрасен петък ти желая

      Изтриване
  10. Миме, гостенката ти е прекрасна! Толкова много се е постарала за тази виртуална среща! Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Зори!!!
      И аз смятам така!Наистина е прекрасна!
      Хубави почивни дни ти желая <3

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...