Крепост "Туида"

Крепостта "Туида " е едно от "чудесата" на нашия град,което доказва античността на Сливен!
На днешният празник избрах да Ви покажа красотата на това древно място!
Честит празник БЪЛГАРИ!Туида е ранновизантийска средновековна крепост, чиито останки са разположени на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените "Сини камъни" и към самия град (хълмът се намира до кв. Ново село). Тя е част от укрепителната старопланинска система, която имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, както и на средновековна България.История
От 1982 г. се поставя началото на редовни археологически разкопки, провеждани от Историческия музей в Сливен и АИМ при БАН. Събраните данни дават представа за историческото развитие на местността и разкрива голямото ѝ значение.

Първоначално са открити останки от селище от късно-желязната епоха (VI — I в.пр.Хр.), което през следващите столетия на римската и късно-античната епоха се превръща в тържището Туида. Началото на този нов етап от обитаването на Хисарлъка (II–IV в.) става възможен да се определи от първите писмени източници за наименованието на тогавашното селище – Туида/Суида/Цоида. Предположенията са, че там е възникнало тракийско селище през 3 в. сл. Хр. Името най-вероятно е тракийско, но с неясна засега етимология. Селище, разположено в тази местност се споменава и от Хиерокъл, който го определя като един от четирите града в източноримската провинция Хемимонтус (създадена като част от диоцеза Тракия при Диоклециан), освен столицата ѝ Адрианопол, а също така и от Прокопий Кесарийски в „За строежите“. За нуждите на този град е построен и римският път от Анхиало по горното течение на Тунджа до Сердика на запад.Днес, при разкопки са намерени оригинални архитектурни паметници — крепостните стени, ъгловите кули, северната и южна порти, основите на жилищни, стопански и военни помещения , останки от славянски жилища, два епиграфски мраморни постамента, посветени на боговете Аполон и Зевс, чрез които се установява името на твърдината като Туида или Суида. 

Те са дали възможност също да се определи местонахождението на ранно-византийската крепост Цоида при Сливен, позната в писмените извори.

В намерен надпис от началото на III в. селището е наречено „тържище“ и най-вероятно е спадало към територията на града Августа Траяна, (днешен Стара Загора). Добрите икономически възможности на селището са видни и от светилището на Зевс и Аполон. След преместването на столицата на Римската империя в Константинопол селището е укрепено като е издигната крепост върху хълма. Използваната техника е opus incertum mixtum – с три редови тухлени пояси и пристенни стълбове, които са завършвали с тухлени арки. Селището е имало и таен проход към реката на запад. Крепостта избягва нашествието на готите през 378 г., но е разрушена при набезите на хуните през V век. Възобновена е по време на император Анастасий I (491 - 518), като новата крепост запазва плана на старата, но е значително по-укрепена. Тухлените пояси вече са пет редови, добавени са и каменни стълбища на източната и южна стена. Започнат е строежът и на допълнителна защитна стена на 1,80 метра външно от основната.

По-голяма базилика е била построена южно от крепостта, което свидетелства, че селището не се е ограничавало само до територията на укреплението (около 40 дка.), а се простира и в околната местност. От „Списъкът на Епифан“ става ясно, че градът Туида/Цоида е седалище на епископ, подчинен на Адрианополската митрополия. С последното е свързан и любопитният факт, че до това време епископско седалище е бил по-големият и богат град Кабиле (между днешните Сливен и Ямбол). През IV век най-вероятно заради близостта на двата града, които са в различни провинции, Кабиле е напуснат, а населението му преместено в Диоспол (днешен Ямбол). Седалището на епископа обаче по неизвестни причини е преместено в Туида. Туида/Цоида престава да съществува около 598-599 г., когато отново е разрушен, най-вероятно от авари и славяни. Съществува хипотеза, че това е станало като част от голяма битка между аварите и византийския генерал Коменциус.

Районът на гр. Сливен влиза в пределите на Първата българска държава около 705 г., като част от заселената със славяни област Загора, дадена на Тервел според договора му с византийския император Юстиниан II Ринотмет. На мястото на Туида възниква старобългарско селище, чието име е неизвестно. Началото му не е датирано, но е преди 870 г., от когато е намерен оловен печат на княз Борис-Михаил. Българите ремонтират крепостните стени, дори водопровода при северната порта. Строят се нови сгради във вътрешността, някои от които са облицовани с мраморни плочи, изработени в каменоделски ателиета в Преслав. От този период са открити няколко тухли с гравиран върху тях прабългарския знак Ипсилон, фланкиран с две хасти.

Научна ценност са откритият печат на княз Борис I, колективната находка от железни оръдия на труда, богатата керамика, костените предмети и накити, значителният брой монети.текст - Уикипедия
снимки - Личен архив
Всяка събота в крепост "Туида" се организират работилници с различна тематика!
Ако Ви интересува още ,то може да посетите страницата на Крепостта във Facebook

Коментари

 1. Честит празник, Мимка! Тъкмо щях да те питам във ФБ къде се намира тази крепост. Прекрасно място, благодаря че сподели! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря,Бонбонче!
   Наистина прекрасно място и постоянно има нови неща!Соколарство също има!
   На 19 март ще има представяне - Конете на българите по по различен начин!
   прегръдки

   Изтриване
 2. Миме, благодаря за чудесната разходка! Научих интересни неща.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се,че ти е харесала една от забележителностите на града ни,Тили!
   Хубав следобед

   Изтриване
 3. По вашия край не съм ходила от дете, когато бях на едно състезание...
  И явно пропускам доста. Благодаря, Марийче!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мъхче,имаме толкова прекрасни места,но няма желаещи да ги развиват!
   Карандила,Сливенски минерални бани,долапите......
   Не мога да си обясня защо не се поддържат и не се развие туризма?!
   "Туида" е забележително място и се радвам,че го има!
   Поздрави и хубава вечер

   Изтриване

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Популярни публикации