.

.

понеделник, 23 март 2015 г.

Локумки с вино


Локумки




1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
3 ч.ч. брашно

2 кутии локум
пудра захар
ванилия

Разтопява се маста (може в микровълнова ,или като мен на водна баня) и към нея се добавят солта и захарта.
Разбърква се до разтварянето им и се изсипва в кладенче в пресятото брашно.
Налива се бялото вино,което трябва да бъде със стайна температура и се замесва меко тесто.
Нарязвате локума на малки квадратчета а оформянето е въпрос на желание:

1. Разделяте тестото на 2 топки,които разточвате на тънки кори.Разделяте на триъгълници,слагате локума в широкия край и оформяте кифлички.





2.Оформяте малки топки ,в средата на които слагате парченце локум.





3.Разделяте тестото на 2 топки,които разточвате на правоъгълни кори.Режете равни по големина квадрати,слагате парче локум и прегъвате на половина като триъгълник или се навива като пуричка.

Локумките се пекат в загрята на 200 градуса фурна до порозовяване!Още горещи се овалват в пудра захар смесена с ванилия.


Аз си имах и помощник :)





Да Ви е сладко!

неделя, 22 март 2015 г.

Козуначено тесто

Това е рецепта от една от старите книжки!


Козуначено тесто


1 кг брашно
200 г масло
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
35-40 г прясна мая
настъргана кора от един лимон


В дълбок съд слагаме ситно надробената мая,размиваме с 3/4 от хладкото мляко и малко брашно,покриваме с кърпа и оставяме да втаса!
Яйцата разбиваме до пухкавост.Прибавяме захарта разтворена в останалото мляко,солта и лимоновата кора.
След това прибавяме втасалата мая и останалото брашно.
Омесваме меко тесто,като при месенето постепенно прибавяме разтопената мазнина.
Когато започнат да се образуват мехури увиваме тестото в набрашнена кърпа,поставяме в подходящ съд и оставяме на топло да втаса.
Готово е за по-нататъшна обработка ,когато при леко натискане с пръст вдлъбнатината  бързо се запълва.
По-нататъшното обработване извършваме с леки движения с намазнени ръце върху намазнена повърхност!
Изделията от това тесто се пекат в предварително загрята фурна на умерена температура (200-230 градуса)


П.С.
направих половината от дозата и получих два козунака,като два от фитилите за плетене намазах с течен шоколад


Честита първа пролет и да Ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...