Рецептата видях в блога "Трохичка не остана".
Уникално вкусна торта
Продукти:
За блатовете:
8 белтъка на стайна температура
150 г захар
250 г ситно смлени орехи
2 ванилии
Щипка сол
За крема:
400 мл млечна сладкарска сметана
400 г бял шоколад
180 г краве масло
300 г заквасена сметана
ванилия
За глазурата:
200 г бял шоколад
100 мл млечна сладкарска сметана
50 г краве масло
Започнете от крема. Начупете шоколада на парчета, маслото нарежете на кубчета и ги залейте със загрятата до точка на кипене сметана+ванилията.
Оставете за няколко минути и след това разбъркайте до хомогенна смес. Покрийте съда със свежо фолио и оставете за една нощ в хладилника.
За блатовете разбийте белтъците+солта и захарта до твърди върхове. Добавете орехите на няколко пъти,като разбърквате с шпатула от долу на горе и внимавате да запазите обема. Пригответе си хартия за печене. Изрежете 6 кръга с диаметър 22-24 см.Намажете ги леко с олио за по-лесно отделяне на блатовете.Разпределете сместа и печете е загрята фурна на 150-160 градуса.Изчаквайте готовите блатове да се охладят напълно преди да ги отлепяте от хартията.
Ако ги слагате един върху друг задължително слагайте между тях лист хартия.Извадете крема от хладилника и го разбийте с помощта на миксер .След това ги смесете със заквасената сметана с лопатка.
За сглобяване на тортата редувате блат с крем, като завършите с крем и измажете тортата и отстрани.Оставете тортата в хладилник поне за 3часа преди да залеете с глазурата.
За глазурата залейте начупеният шоколад и нарязаното масло със загрятата сметана. Оставяме за няколко минути и след това разбъркваме до хомогенна смес. Оставяме да се охлади и заливаме тортата.
Браво, Миме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Весе. Честита нова година. Бъдете здрави и благословени
Изтриване