.

.

понеделник, 29 ноември 2021 г.

Карамелени коледни меденки

Карамелени коледни меденки



Продукти

Продукти за около 50-60 бисквити:

250 г захар
100 мл вряла вода + сок от портокал
100 г масло на кубчета
1 равна ч.л. сода бикарбонат д-р Йоткер
2-3 щипки сол
ванилова захар д-р Йоткер
1 ч.л. сух джинджифил
1 ч.л. канела на прах
по 1/4 ч.л. фино смлени кардамон, индийско орехче
1 яйце
450 г бяло брашно

Приготвяне:
Карамелизирайте захарта в по-голям съд. Дръпнете от котлона и добавете врялата вода като бъркат и внимавате да не ви напръска . Сложете отново на котлона на слаба температура, за да се разтопят всички останали парченца.
Изключете котлона, но не махайте съда. Добавете маслото и бъркайте да се стопи.
Добавете содата и всички подправки. Бъркайте, защото от содата отново ще кипне.
Махнете съда от котлона и оставете да се охлади.
Към ароматния сироп добавете яйцето и разбъркайте.
Сложете 400 г брашно и омесете на меко тесто с помощта на спираловидните бъркалки за тесто на миксера.
След като се охлади много добре доомесете с помощта на останалите 50г брашно. Не добавяйте повече, даже да е лепнещо тестото. Увийте във фолио и приберете в Хладилника за няколко часа.
Разточете и изрежете фигурки. Печете на 180 градуса за 10 - 12 минути.

Да ви е сладко

Бейби щолени


100 г масло
125 г крема сирене 
1 яйце 
270 г брашно 
70 г захар
1 ванилия
1 п бакпулвер 

70 г стафиди
70 г кандирани плодове (портокалови корички, сушени череши, сушени смокини, боровинки)
70 г ситно нарязани ядки ( лешници, орехи, бадеми)

Пудра захар за поръсване 

 В пресято брашно добавете захар, бакпулвер, ванилия, масло на стайна температура, крема сирене, яйце. Замесете тесто и в него добавете стафиди, ситно нарязани кандирани плодове, ситно нарязани ядки.
От полученото тесто оформете топчета и наредете в застлана с хартия за печене тавичка.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 16 минути. 
Охладете и оваляйте в пудра захар. 

Рецептата видях при Ваня Джорджевич 

петък, 26 ноември 2021 г.

Гръцки постен сладкиш с орехи и стафиди


Когато се спазват пости и на човек му се хапва нещо сладичко тази рецепта ще ви дойде на помощ 😊

Продукти 
2 ч.ч брашно 
1 п. бакпулвер д-р Йоткер 
1/2 ч.ч олио 
3/4 ч.ч захар 
1ч.ч вода 
1ч.ч стафиди 
1ч.ч смлени орехи 
1ч.л канела
Пудра захар 

Смесва се брашното, бакпулвера и част от олиото . 
Захарта се разтваря във водата и се добавя към брашното. Добавят се и другите продукти (без пудрата захар). 
Объркват се и сместа се изсипва във форма застлана с хартия за печене. 
Пече се на 170 градуса около 45 минути или до суха клечка. 
Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар. 
Да ви е сладко 



сряда, 13 октомври 2021 г.

кекс с кока кола и сушени череши

Кекс с кока кола и сушени череши




6 яйца
2ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
1ч.ч кока кола
3 ч.ч брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
2 с.л какао
1 с.л кока кола 

сушени череши
1 с.л ром

Черешите с рома и малко вода слагам на котлона да заври. Махам, отцеждам и нарязвам на парчета. 
Разделям белтъци и жълтъци. Белтъците разбивам с щипка сол и постепенно добавям 1/2 ч.ч от предвидената захар до твърд сняг. Оставям настрани.
Жълтъците разбивам с останалата захар до побеляване. Прибавям олиото на тънка струя. Пресявам брашното с бакпулвера и добавям към сместа като редувам с колата. Добавям черешите. Накрая добавям на части разбитите белтъци.
Отделям от сместа и смесвам с какаото и лъжица кока кола. 
Изсипвам в тавичка. Разпределям какаовата смес отгоре и с помощта на дървено шишче размесвам.
Пека на 170 градуса до суха клечка

сряда, 15 септември 2021 г.

Варено сладко от сини сливи

И тази година любимото сладко от сини сливи

12 кг сини сливи
4 кг захар
7 ванилии
3 п. лимонтузу
3 с.л ром
Изчиствам сливите и ги режа на четири. Посипвам със захарта и оставям да почиват 24 ч. Приготвям си бурканчета. 
Слагам в много голяма тава на газов котлон и бъркам непрекъснато.
Премахвам образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица и продължавам варенето при непрекъснато бъркане. Когато сладкото започне да се сгъстява добавям рома и ванилията. Проверявам като слагам  капка върху чиниика и изчаквам да се охлади, като наклоня чинииката ако капката не се стича добавям лимонтузуто. След около 5 минути насипвам сладкото в буркани. Пълня бурканчето един пръст под гърлото, затварям с капачка и обръщам обратно. Така процедирам с всяко следващо бурканче. Оставям да изстиват.
Може да се консумира и още топло 🤣🤣🤣.
Да ви е сладко

вторник, 31 август 2021 г.

Мини рогчета

Още като видях тази рецепта при  Светла знаех, че ще ми харесат. Малки, вкусни, стават за всякакъв случай 😉. Пробвайте и няма да съжалявате ♥️



Продукти :
1п.суха мая
 3 ч.ч брашно 
  1 с.л захар 
1 щипка сол
 2 яйца  
 150 грама сирене 
1/2 ч.ч стопена мас (може и олио) 
 Активираме маята в малко топла вода, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Оставяме да шупне.
В двете чаши брашно правим кладенче, слагаме маята, чуваме едно яйце и добавяме мазнината. Добавяме щипка сол и замесваме меко тесто като постепенно добавяме и останалото количество брашно. Оставяме да почива.
Натрошеното сирене смесваме с белтъка на второто яйце и разбъкваме. Жълтъка оставяме за намазване на рогчетата.
Разделяме тестото на две за по-лесно. Разточваме едната част на кора и намазваме с половината от сиренето. Навиваме на руло и нарязваме на парчета. По същият начин процедираме и с другата част от тестото. Нареждаме парчетата в тава и намазваме с разбития с чаена лъжичка вода жълтък.
Печем в загрята фурна на 190 градуса до хубав загар. След готовност покриваме с кърпа.
Да ви е сладко 


сряда, 28 юли 2021 г.

Сочен шоколадов сладкиш с тиквички

Ако все още не сте направили този сладкиш, то не губете повече време! Сервирайте с топка сладолед и ще имате неустоим шоколадов десерт 😉

Сочен шоколадов сладкиш с тиквички



продукти:

4 яйца
250 гр брашно
375 гр фина захар
350 мл олио
340 гр настъргана тиквичка
65 гр какао на д-р Йоткер 
2 ч.л. сода бикарбонат на д-р Йоткер 
1 ч.л. бакпулвер на д-р Йоткер 
1.ч.л. канела
1/2 ч.л. сол

За шоколадовата заливка

125 гр. масло
100 мл прясно мляко
200 мл вода
5 супени лъжици захар
4 супени лъжици какао
2 супени лъжици нишесте

Смесвате брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте добре, докато сместа придобие равномерен цвят.
В друга купа разбийте леко яйцата и ги прибавете заедно с олиото към сухата смес.
Разбърквайте докато се смесят добре съставките. Ако се получи много гъсто прибавете гореща вода до консистенция на кексово тесто. Добавете настърганите тиквички и разбъркайте. Изсипете в подходяща форма и печете в загрята фурна на 180градуса до суха клечка (около 30-40 минути).

За заливката смесете всички съставки и варете на слаб огън до сгъстяване.

Опеченият сладкиш разрежете на парчета и залейте с шоколадовата смес. Охладете и по желание поднесете с топка сладолед ♥️♥️♥️♥️♥️

Отново благодаря на Люси за страхотната рецепта

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...