.

.

петък, 1 ноември 2019 г.

Мус от пилешки дробчета





Мус от пилешки дробчета по Йоли 





250 г пилешки дробчета
1 зелена ябълка, почистена и нарязана на малки кубчета
1/2 глава лук
2 с.л масло
1 с л бренди
1/2 ч.л суха мащерка
2 с.л заквасена сметана
2-3 с. л прясно мляко 
сол, черен пипер на вкус

Задушете ситно нарязаният лук и ябълката в маслото. Прибавете дробчетата и мащерката и гответе пет минути.
Сипете бренди то и фламбирайте.
Сипете всичко във висок и тесен  съд и пасирайте, добавете постепенно квасената сметана и прясното мляко. Сместа трябва да е с консистенция на кексова смес. Овкусете със сол и черен пипер. Приберете в хладилник. Поднесе те с препечени филийки

  *може да оформите топчета, които да оваляте в смлян шам фъстък смесен с едромлян лют пипер

   
  *може да оваляте в запечени филирани бадеми

  *може да сервирате като кейкпопс или в хартиени формички за бонбони

понеделник, 28 октомври 2019 г.

Торта цифри за юбилей

Торта цифри за юбилей




Торта цифри за юбилей

Необходими продукти:

За торта с числото 70 и височина на цифрите 26 см.

За бисквитените блатове:

2 яйца

160 грама захар

80 грама мед

Щипка сол

100 грама масло

1 чаена лъжичка сода за хляб (равна)

400 грама брашно

Ванилия, малко настъргано индийско орехче – за аромат, без да изпъква

За шоколадовия крем:

200 грама бял шоколад

250 грама сладкарска сметана

500 грама маскарпоне

За декорация: свежи плодове, френски макарони, целувки, бисквитки, цветя, перлички, изсушени листенца от роза

Приготвянето на тортата започва два дни предварително. Единият ден приготвяте тестото за блатовете като в малка тенджерка се смесват яйцата, меда и захарта, като се разбиват до еднородна смес, която се загрява на слаб котлон. Прибавя се маслото. Бърка се до пълното му разтопяване, но без да завира. След това се прибавя содата, която при разбъркване образува пяна. Сместа се маха от котлона и се охлажда на стайна температура.Към изстиналата медена смес постепенно се прибавя пресятото брашно, щипка сол и ванилията и се замесва тесто. Тестото е лепкаво и меко, но не трябва да се добавя допълнително брашно, за да не стане твърд блата. Оформено на топка се завива във фолио и се оставя да пренощува в хладилник
Загряват сметаната и заливате начупения шоколад като разбърквате докато се разтопи. Охлажда се, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.
Тестото се наръсва леко с брашно и се разточва направо върху хартия за печене или силиконова подложка на кора около 4 - 5 мм, от която с помощта на шаблони се изрязват цифрите, надупчват се навсякъде с вилица и се пекат на 180 градуса около 10 мин. докато порозовее.Не бързайте да отлепяте от хартията докато не изстине, защото докато е топъл е лесно чуплив. От останалото тесто може да изрежете с формички бисквитки, които да използвате за декорация.
Докато се охлаждат блатове извадете шоколадовия ганаш. Разбийте с миксер до пухкава смес. Добавете постепенно маскарпонето. Разбийте до твърд и пухкав крем. След като шприцовате крема върху блата слагате отгоре втория без да притискате. Сглобяват тортата и прибирате за една нощ в хладилника. На следващият ден добавяте декорацията преди сервиране.







Кето баница без брашно и кори

Кето баница без брашно и кори (или печен омлет)


4 яйца
2 триъгълничета топено сирене
70 г стопено масло
120 г настърган кашкавал
50 г натрошено сирене
1 к. л бакпулвер
Семена за поръсване


Разбърквате яйцата, добавяте маслото, нарязано то на кубчета топено сирене, кашкавал, сиренето и накрая бакпулвера .
Разбърквате сместа и изсипвате в малка тавичка върху хартия за печене. Посипват със семената и печете на 180 градуса до суха клечка. Около 20 мин. Изваждат върху дъска. Като се охлади се нарязва на парчета. Да ви е сладко

вторник, 11 юни 2019 г.

Сладко от череши

                       Сладко от череши




2 кг почистени череши
1, 800 кг захар
1 с л ром
2 п. ванилия
2 ч л лимонтузу

Почистените череши засипвате със захарта и оставяте 24 ч. в хладилник
Поставяте в подходящ съд и слагате на котлон с  умерена температура като разбърквате. Когато сместа заври се образува пяна, която трябва да отстраните.
Добавяте рома и ванилията като продължавате да варуте, до сгъстяване на сладкото. На мен ми беше нужно около 90 минути. Добавяте лимонтузу и варите още около 5 минути. Готовото сладко разпределяте в затоплени бурканчета, които затваряте и обръщате с капачката надолу до пълното изстиване. Не е нужно 
допълнително заваряване.



събота, 20 април 2019 г.

Шоколадово-бадемова торта          "Навара" 





Днес съпруга ми е Рожденик. Мога да му пожелая много здраве  късмет и успехи във всичко. Искам да си пожелая още много рождени дни да отпразнуваме заедно.








Шоколадово-бадемова торта "Навара"
по рецепта на Таня Голева

Продукти :

за блатовете :
200 г шоколад
4 яйца
120 г захар
150 мл олио
180 г брашно
12 г бакпулвер
ванилия
Щипка сол

За бадемовия крем:

250 г бял шоколад
2 с. л. бадемова паста
3 жълтъка
3 с. л захар
250 г маскарпоне

за шоколадовия крем:

300 г млечен шоколад
200 мл течна сметана
3 белтъка
3 с. л захар
Щипка лимонена киселина

Карамелени сироп за напояване

200 мл течна сметана за измазване
Пурички, карамелизирани бадеми (лешници)

Приготвяне на блата "
Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете на тънка струя олиото като непрекъснато разбърквате. Пресейте брашното с бакпулвера, добавете ванилията и щипка та сол и ги прибавете към яйчената смес. Разбивате с миксер до хомогенна смес. На няколко пъти добавете разтопения на водна баня шоколад. Разбърквате с дървена лъжица.
Постелете форма с падащо дъно с хартия за печене и изсипете сместа за блата. Изравнете и печете на загрята на 180 градуса за около 30 минути до суха клечка.
Оставете блата да се охлади много добре и разрежете хоризонтално на три части.

Приготвяне на бадемовия крем:
Разтопете белия шоколад на водна баня и оставете да се охлади.
Разбийте трите жълтъка и 3 с. л захар с помощта на миксер на водна баня докато побелеят.Добавете бадемовата паста и разбъркайте до хомогенност.
Разбийте маскарпонето с миксер и го добавете към бадемовата смес. Разбийте за кратко до гладък крем, добавете и белият шоколад.Разбийте отново с миксер.
Приберете в хладилника да се охлади.

Приготвяне на шоколадовия крем :

Разбийте трите белтъка с трите лъжици захар, добавете щипката лимонена киселина.
Кипнете 100 мл течна сметана и дръпнете от котлона, прибавете млечния шоколад.
Разбийте 100 мл течна сметана на сняг. Към шоколада добавете на порции битата сметана. Накрая добавете на няколко пъти разбитите белтъци.

Сглобяване на тортата

В подходяща чиния сложете единия блат и сиропирайте с карамелен сироп. Нанесете бадемовия крем. Отгоре сложете втория блат и сиропирайте, нанесете шоколадов крем. Може да сложите натрошени бадеми или лешници.
Отгоре сложете третия блат и отново сиропирайте. Измажете с разбитата сметана или любим маслен крем. Начупих пуричките на две и наредиха по борда на тортата. Натроших от шоколадовите пури и посипах. Отгоре сложих карамелизирани лешници и шоколад.





събота, 5 януари 2019 г.

Точената баклава на Айля


Лесна точена баклава (на Айля)


                             

Рецептата за тази вкусна баклава видях отново в сайта "гответе с мен"




Копирам я точно, защото е обяснено лесно и стъпка по стъпка. Пробвайте. Не е толкова трудно, колкото изглежда и си заслужава усилията.

Продуктите:
2 яйца
1ч.ч кисело мляко
сока на половин лимон
1к.л сода за хляб
1ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто 

1.Всички продукти се смесват

прибавя се брашното до получаване на меко тесто
2.Разделя се на около 10 топки

3. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте

4. Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга

5. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте...до образуване на кора тънка колкото да се чете вестник 

6. Корите се редят в намазнена тавичка по между им се посипват орехи, счукани, не много едри, не много дребни 

7.След 5-та кора баклавата се разрязва...   :P

8. Разтопява се 125 гр. чисто масло

9.Залива се нарязаната баклава 

10.Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути





11.Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч захар +6ч.ч вода вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2 тави, от тази доза стават 2 тави баклава  Laughing баклавата студена, сиропа горещ, НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкуса му
Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа   ;D но знам, че е трудно, не се слага в хладилник, губи се вкуса му




неделя, 4 ноември 2018 г.

Пухкав кекс с ябълки









Необходими продукти

брашно – 2 ч.ч.
захар – 1 ч.ч.
яйца – 3 бр.
олио – 4 - 5 с.л.
бакпулвер – 1 пакетче
 канела – 1 ч.л.
ябълки – 3 средни
ром - 1 с. л

Начин на приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се олиото и канелата, после брашното и бакпулвера (задължително да се пресеят със сито, за да стане пухкав кексът).

Ябълките се обелват и настъргват (не предварително, за да не потъмняват) и се добавят в сместа. Разбърква се с лъжица до получаване на еднородна смес.По желание добавяте рома. 

Добавя се в тава или кексова форма, като дъното предварително е намазано с олио. 

Пече се 50-60 минути в загрята фурна на 150 градуса.

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...