.

.

понеделник, 17 април 2017 г.

Панетоне



За рецептата се доверих на Катето , но задължително си направете и соса.

Продукти:
за закваската: 7 гр. /едно пакетче/суха мая, 1 ч.л. захар, 175 мл топло прясно мляко, 100 гр. брашно

за тестото: 
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия

1 с.л ром

сушени плодове, нарязани на ситно

За соса:
150 гр. заквасена сметана
100 гр. бял шоколад




краве масло / разтопено/ за намазване на козунака
олио, за намазване на формата за печене




 Приготвяте си първо закваската като смесите продуктите,разбъркате и покриете със свежо фолио и отгоре  кърпа.

След като маята шупне добавете 100 г брашно,разбъркайте и отново покрийте с фолио и отгоре с кърпа.

След като закваската стане готова,пресейте 600 г брашно в голяма купа и направете кладенче.
В него изсипете закваската,жълтъците,яйцата,маслото,
захарта, лимоновата,портокаловата кора и ванилията.

Разбъркайте добре с приставките за тесто на миксера.
Когато тестото започне да се отделя от стените на съда го преместете на набрашнен плот и месете около 10 минути като добавяте брашно при необходимост.
Сложете тестото в намаслена купа и оставете да втаса.
След като удвои обема си се удря няколко пъти в плота и се добавят нарязаните сушени плодове оваляни в нишесте и се меси отново.




Подготвяте си висока форма и я намазвате добре с олио, без да ръсите с брашно!
Поставете тестото във формата и покрийте с фолио и оставете отново да втаса.
Когато тестото удвои размера си се прави кръст отгоре с помощта на остър нож и се намазва с масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 мин. а след това температурата се намаля на 180 градуса,намазва се отново отгоре с масло и се изпича до готовност като проверявате с дървено шишче.
Ако започне да загаря отгоре се покрива с алуминиево фолио.
След като е готов се оставя да изстине в полуотворена фурна за около 20 минути,а след това се вади и се оставя върху скара,за да се изстине напълно.


аз прескочих стъпката със соса и съжалявам,вие си го направете задължително.


копирам ви обясненията на Катето:

"Загрейте заквасената сметана на слаб котлон, добавете шоколада, натрошен на парченца. Разбъркайте, докато се разтопи шоколада.
Оставете леко да се охлади и полейте изстиналия козунак.
Сложете в съд на котлон 2 с.л. конфитюр от ягоди с рома и разбъркайте, да се затопли.
Прекарайте през преса за чесън, или цедка, за да се отстранят едрите частици.
Направете си фунийка от хартия за печене, сипете конфитюра в нея и направете спирала / охлюв/ върху белия сос.С помощта на дървено шишче изтеглете черти: един път в едната посока, след това в другата, за да получите "паяжина"

Украсете с пресни ягоди.
Консумирайте за един ден, тъй като соса е сметанов, а не може да се съхранява в хладилник:)."







Да ви е сладко

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...