Лесен козунак

Тази година се доверих на рецептата на Пламена . Наистина много сполучлива рецепта и козунаците станаха страхотни




Използвах хлебопекарната за замесване на тестото,като я пусках по два пъти за програма месене.

продукти

3 яйца ( единият белтък отделяме за намазване,правилно прочетохте , белтъка прави кората на козунака мекичка и лъскава)
150 г захар ( ако искате по-сладък козунак сложете сладка плънка,а не увеличавайте количеството на захарта,защото ще възпрепятства втасването)
2оо мл прясно мляко
80 мл олио
20 г прясна мая или 7 г суха
550 г брашно (може да добавите още 50 г,но тестото трябва да остане меко на пипане)
2 ванилии
кората на един лимон


Активирайте маята с малко от затопленото прясно мляко,лъжица захар и малко брашно за рядка каша.
Докато си приготвяте останалите продукти маята ще ви стане готова.
В контейнера на хлебопекарната слагам първо топлото  мляко,маята,2-те яйца и единия жълтък, захарта,ванилията и кората от лимона.
Включвам програмата за тесто с продължителност 1 час и 30 минути.
Започвам да добавям брашното на етапи ,като внимавам тестото да остане меко.
След това добавям и олиото малко по малко,като изчаквам   тестото да поеме едната порция преди да добавя следващата.



След като съм използвала цялото количество мазнина пускам програмата отново и оставям да се извърти до край.


След като програмата свърши изсипвам тестото върху набрашнен плот.
Оформям фитили ,в които слагам стафиди,локум,кандирани портокалови корички , шоколад и оформям по желание.
Премествам в съда , в който ще пека и оставям да втаса докато удвои обема си.
Мажа с разбъркания жълтък,посипвам със захар,слагам парченца портокалови корички,локум , може да сложите филирани бадеми.
Пека на 180 градуса до готовност.
Може да оформите кифлички


Или да оформите руло с шоколад,да нарежете на парченца дебели около сантиметър,да обърнете и изпечете охлювчета



Да ви е сладко

Коментари

Популярни публикации