.

.

четвъртък, 5 януари 2017 г.

Фунийки с крем



Толкова вкусен спомен от детството !
Преди много години,когато бях малка,си спомням колко често ходехме на сватби и все някоя съседка беше направила фунийки с крем за почерпка.Ако имах късмет си взимах  втори път и бях много щастлива :)




продукти

1 ч.ч захар
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л сода бикарбонат
1 п. амонячна сода
1/2 ч.ч. олио
около 800 г брашно ( за меко тесто)


за крема

1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
60 г краве масло
3 яйца
1 крем нишесте ванилия
100 г смлени орехи




приготвяне на крема


Разбиват се яйцата със захарта.Прибавя се нишестето и се разбива добре.Разрежда се с 100 мл прясно мляко и се разбърква.
Останалото мляко се загрява и към него се добавя яйчената смес.Бърка се постоянно до сгъстяване.Сваля се от котлона и се добавя маслото като се разбърква отново.Накрая се добавят смлените орехи.Оставя се да се охлади,като се разбърква от време на време




Приготвяне на фунийките 

От всички продукти се замесва меко тесто.
Разточва се на кора около 0.5 см и се реже на ленти около 20 -25 см.
Лентите се увиват около омазнени фунийки ( моите са направени от фолиото,с което са запечатани кутиите с адаптирано мляко) като лентата се застъпва леко на всеки оборот.
Пекат се на 180 градуса около 20 минути или до приятен розов загар.
Още топли ги освобождавате от формите .Пълнят се с готовия охладен крем и се поръсват с пудра захар







Направете си и се насладете на вкуса от детството ни!
Да ви е сладко

4 коментара:

  1. Наистина спомен от детството...което ми припомня, че си купих метални формички, но така и не направих тези фунийки...:)
    Грабвам си от твоите, Мария!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм си купувала формички,защото просто няма смисъл,не смятам,че ще ги правя често :))
    Хубав ден

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, колко ги обичам! Честита Нова година, Миме, на цялото ви семейство! Бъдете много здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти,Бонбонче!
    Всички хубави неща в дома ви да влязат!
    целувки

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...