.

.

неделя, 1 януари 2017 г.

Мароканска баклава

Мароканска баклава с бадеми ,орехи и шамфъстък






Още щом видях рецептата при Мария, знаех 1е точно тази баклава ще приготвя за новогодишната ни трапеза.
Отделно че разполагах с всички продукти и аромати.







продукти


1 п. кори за баница
500г масло

за пълнежа

50 г шамфъстък
110 г захар
120 г бадеми
75 г орехи
1 ч.л. канела
2 с.л. розова вода


за сиропа

570 г захар
310 мл вода
кората от един лимон
кората от един портокал
5 бр карамфил
180 г мед
75 мл вода от портокалов цвят
 пръчка канела







Първо си приготвяте сиропа.Водата,захарта,подправките и цитрусовите кори се слагат в подходящ съд и се слагат да се варят.Вари се 5 минути след момента на завиране.
Сваля се от котлона,добавят се меда и портокаловата вода и се оставя да се охлажда.

Всички ядки се счукват едро и се смесват заедно със захарта,розовата вода и канелата.
Маслото се разтопява и с него се намазват стените и дъното на съда,който ще се използва за реденето на баклавата.

Корите се разделят на 3 части.
Първата част кори се редят една върху друга като между тях се ръси обилно от разтопеното масло.
Върху тях се разпределя равномерно половината от плънката.
Следва втората част от корите,които се редят като между всички от тях отново се ръси обилно масло.
Отгоре се разпределя и останалата плънка и се покрива с останалите кори.
Баклавата се нарязва на малки парчета и се залива с останалото масло.
Не се притеснявайте от количеството,не е много :)


Пече се на 170 градуса около 40 минути,или докато добие златист загар.


Изваждате от фурната и заливате с охладения сироп.
Оставяте за около 15 часа на стайна температура.
Консумира се с мярка :)
Да ви е сладко



2 коментара:

  1. Видях я и аз, ама късно:(, вече бях направила два вида баклави.
    От България ли купуваш портокаловата и розова вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!Честита нова година!
      Розовата и водата от портокалови цветчета ми ги донесе майка ми от Гърция!
      Поздрави

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...