.

.

четвъртък, 3 март 2016 г.

Крепост "Туида"

Крепостта "Туида " е едно от "чудесата" на нашия град,което доказва античността на Сливен!
На днешният празник избрах да Ви покажа красотата на това древно място!
Честит празник БЪЛГАРИ!



Туида е ранновизантийска средновековна крепост, чиито останки са разположени на хълма Хисарлъка в североизточната част на Сливен, от който се открива неповторима гледка към величествените "Сини камъни" и към самия град (хълмът се намира до кв. Ново село). Тя е част от укрепителната старопланинска система, която имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, както и на средновековна България.











История
От 1982 г. се поставя началото на редовни археологически разкопки, провеждани от Историческия музей в Сливен и АИМ при БАН. Събраните данни дават представа за историческото развитие на местността и разкрива голямото ѝ значение.

Първоначално са открити останки от селище от късно-желязната епоха (VI — I в.пр.Хр.), което през следващите столетия на римската и късно-античната епоха се превръща в тържището Туида. Началото на този нов етап от обитаването на Хисарлъка (II–IV в.) става възможен да се определи от първите писмени източници за наименованието на тогавашното селище – Туида/Суида/Цоида. Предположенията са, че там е възникнало тракийско селище през 3 в. сл. Хр. Името най-вероятно е тракийско, но с неясна засега етимология. Селище, разположено в тази местност се споменава и от Хиерокъл, който го определя като един от четирите града в източноримската провинция Хемимонтус (създадена като част от диоцеза Тракия при Диоклециан), освен столицата ѝ Адрианопол, а също така и от Прокопий Кесарийски в „За строежите“. За нуждите на този град е построен и римският път от Анхиало по горното течение на Тунджа до Сердика на запад.



Днес, при разкопки са намерени оригинални архитектурни паметници — крепостните стени, ъгловите кули, северната и южна порти, основите на жилищни, стопански и военни помещения , останки от славянски жилища, два епиграфски мраморни постамента, посветени на боговете Аполон и Зевс, чрез които се установява името на твърдината като Туида или Суида. 













Те са дали възможност също да се определи местонахождението на ранно-византийската крепост Цоида при Сливен, позната в писмените извори.

В намерен надпис от началото на III в. селището е наречено „тържище“ и най-вероятно е спадало към територията на града Августа Траяна, (днешен Стара Загора). Добрите икономически възможности на селището са видни и от светилището на Зевс и Аполон. След преместването на столицата на Римската империя в Константинопол селището е укрепено като е издигната крепост върху хълма. Използваната техника е opus incertum mixtum – с три редови тухлени пояси и пристенни стълбове, които са завършвали с тухлени арки. Селището е имало и таен проход към реката на запад. Крепостта избягва нашествието на готите през 378 г., но е разрушена при набезите на хуните през V век. Възобновена е по време на император Анастасий I (491 - 518), като новата крепост запазва плана на старата, но е значително по-укрепена. Тухлените пояси вече са пет редови, добавени са и каменни стълбища на източната и южна стена. Започнат е строежът и на допълнителна защитна стена на 1,80 метра външно от основната.





По-голяма базилика е била построена южно от крепостта, което свидетелства, че селището не се е ограничавало само до територията на укреплението (около 40 дка.), а се простира и в околната местност. От „Списъкът на Епифан“ става ясно, че градът Туида/Цоида е седалище на епископ, подчинен на Адрианополската митрополия. С последното е свързан и любопитният факт, че до това време епископско седалище е бил по-големият и богат град Кабиле (между днешните Сливен и Ямбол). През IV век най-вероятно заради близостта на двата града, които са в различни провинции, Кабиле е напуснат, а населението му преместено в Диоспол (днешен Ямбол). Седалището на епископа обаче по неизвестни причини е преместено в Туида. Туида/Цоида престава да съществува около 598-599 г., когато отново е разрушен, най-вероятно от авари и славяни. Съществува хипотеза, че това е станало като част от голяма битка между аварите и византийския генерал Коменциус.





Районът на гр. Сливен влиза в пределите на Първата българска държава около 705 г., като част от заселената със славяни област Загора, дадена на Тервел според договора му с византийския император Юстиниан II Ринотмет. На мястото на Туида възниква старобългарско селище, чието име е неизвестно. Началото му не е датирано, но е преди 870 г., от когато е намерен оловен печат на княз Борис-Михаил. Българите ремонтират крепостните стени, дори водопровода при северната порта. Строят се нови сгради във вътрешността, някои от които са облицовани с мраморни плочи, изработени в каменоделски ателиета в Преслав. От този период са открити няколко тухли с гравиран върху тях прабългарския знак Ипсилон, фланкиран с две хасти.

Научна ценност са откритият печат на княз Борис I, колективната находка от железни оръдия на труда, богатата керамика, костените предмети и накити, значителният брой монети.



текст - Уикипедия
снимки - Личен архив








Всяка събота в крепост "Туида" се организират работилници с различна тематика!
Ако Ви интересува още ,то може да посетите страницата на Крепостта във Facebook

6 коментара:

  1. Честит празник, Мимка! Тъкмо щях да те питам във ФБ къде се намира тази крепост. Прекрасно място, благодаря че сподели! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Бонбонче!
      Наистина прекрасно място и постоянно има нови неща!Соколарство също има!
      На 19 март ще има представяне - Конете на българите по по различен начин!
      прегръдки

      Изтриване
  2. Миме, благодаря за чудесната разходка! Научих интересни неща.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти е харесала една от забележителностите на града ни,Тили!
      Хубав следобед

      Изтриване
  3. По вашия край не съм ходила от дете, когато бях на едно състезание...
    И явно пропускам доста. Благодаря, Марийче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,имаме толкова прекрасни места,но няма желаещи да ги развиват!
      Карандила,Сливенски минерални бани,долапите......
      Не мога да си обясня защо не се поддържат и не се развие туризма?!
      "Туида" е забележително място и се радвам,че го има!
      Поздрави и хубава вечер

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...