.

.

понеделник, 4 януари 2016 г.

Баклава "Източна приказка"

Здравейте ,приятели!!!
Честита нова година!Бъдете много здрави и нека 2016-та напълни домовете Ви с любов,топлина и смях!!!!




Новата година за мен започна с една страхотна среща!Слънчева и топла заради човека ,с когото се видях!!!!



Надявам се да завърши така!!!
Изминалата година беше тежка за семейството,пълна с препятствия и болести,но както се казва "И това ще мине"

Последната рецепта,която приготвих за 2015 година беше за тази невероятно вкусна баклава!!!!






Не можах да устоя и отхапах от все още горещото парченце!!!
Благодаря на Люси ,че сподели тази неустоима рецепта!
Най-добре си пригответе много остър нож!

продукти:

1 пакет фини кори за баница
180 г краве масло
400 г захар
6 бр белтъци
2 ч.ч смлени сурови орехови ядки
2 ч.л канела

2бр жълтъци
2 с.л мед


Разбивате белтъците със захарта на сняг.Към смлените орехи добавяте канелата и разбърквате,добавяте към белтъците и отново разбивате с миксера .





Започвате да сглобявате баклавата с разтопяването на маслото.Слагате кора и намазвате с масло,отгоре отново кора,мажете с масло,след третия лист слагате част от крема 





Отново кора намазана с масло,пак кора,мажете,след третата пак крем  и така докато свършат корите ( ще е добре предварително да си преброите корите и да разпределите горе долу по колко крем да слагате между корите)
Последната кора не се маже с масло,а с леко разбитите жълтъци.
Тук идва ред да вземете много остър но,задължително :))
Нарязвате наредената баклава на фигури по желание.



Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути,след това намалявате на 150 градуса и печете още 20 минути.

Ако е придобила златист цвят я покривате с фолио ,за да не загори докато се допича.
Готовата баклава глазираме с мед!





Отгоре всяко парченце може да украсите с половинки от орехова ядка или с шамфъстък !
Воала!!!!!!!!!!!!!!


Разкошна,топяща се в устата!!!!




Да Ви е сладко!!!!


6 коментара:

  1. За много години! Бъдете живи и здрави! Тази баклава правя вече няколко пъти, наистина е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Траяна!Всички останахме очаровани от баклавата!
      Хубав ден и поздрави

      Изтриване
  2. :) Целувам те, сладкишке! Ето значи за коя баклава ми разказа!:) Желая ти сладка 2016 година и кулинарно и в живота и в емоции и в пътувания!

    ОтговорИзтриване
  3. За много години,Миме,зло да ви забрави и да сте често усмихнати и много щастливи!Завиждам ти за тази среща,целувки и за двечките от мен!А баклавата е наистина пухкавелка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Роси!
      Наистина прекрасна среща,но много кратка :))
      Прегръдки и наздраве

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...