Козуначено тесто

Това е рецепта от една от старите книжки!


Козуначено тесто


1 кг брашно
200 г масло
300 г захар
6 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
35-40 г прясна мая
настъргана кора от един лимон


В дълбок съд слагаме ситно надробената мая,размиваме с 3/4 от хладкото мляко и малко брашно,покриваме с кърпа и оставяме да втаса!
Яйцата разбиваме до пухкавост.Прибавяме захарта разтворена в останалото мляко,солта и лимоновата кора.
След това прибавяме втасалата мая и останалото брашно.
Омесваме меко тесто,като при месенето постепенно прибавяме разтопената мазнина.
Когато започнат да се образуват мехури увиваме тестото в набрашнена кърпа,поставяме в подходящ съд и оставяме на топло да втаса.
Готово е за по-нататъшна обработка ,когато при леко натискане с пръст вдлъбнатината  бързо се запълва.
По-нататъшното обработване извършваме с леки движения с намазнени ръце върху намазнена повърхност!
Изделията от това тесто се пекат в предварително загрята фурна на умерена температура (200-230 градуса)


П.С.
направих половината от дозата и получих два козунака,като два от фитилите за плетене намазах с течен шоколад


Честита първа пролет и да Ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации