.

.

сряда, 12 ноември 2014 г.

Ангелски кекс с бадемов марципан и аромат на кафе и портокалови цветчета

Здравейте отново :)
Както разбрахте от предната ми публикация ми останаха белтъци :))
Какво да направя освен нежният "Ангелски кекс",но този път малко по-различен!
Стана невероятно вкусен!

Ангелски кекс с бадемов марципан и аромат на кафе и портокалови цветчета




рецептата е адаптирана от тук

продукти

6 белтъка
100 г разтопено масло
150 г кристална захар
100 г пудра захар
160 г брашно
1 с.л нишесте 
1 ч.л бакпулвер
2 ч.л вода от портокалови цветчета
1/2 ч.л нес кафе
125 г бадемов марципан


Белтъците се оставят поне половин час на стайна температура!
разтопяваме си маслото и го оставяме на страни да се охлади и да си чака реда :)
Разбиваме белтъците на сняг с  меки върхове и постепенно добавяме кристалната захар,продължаваме да разбиваме до твърд сняг!
добавяме портокаловата вода и разбъркваме леко!
Сега е ред да сложим нес кафето и пак разбъркваме




Смесваме брашното,бакпулвера,пудрата захар и нишестето!
Пресяваме и добавяме постепенно към разбитите белтъци!
Разбъркваме леко с помощта на шпатула!
Накрая добавяме маслото и нарязания марципан!
Леко объркваме и изсипваме в подходящ съд покрит с хартия за печене !
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 30 минути!


По желание посипваме с пудра захар или нанасяме глазура !
Да Ви е сладко

10 коментара:

  1. Ей, Марийче, и аз все им се чудя на белтъците, а не съм се сещала за това. Мерси, звучи идеално;) И хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,добро изразходване на белтъците е :))
      И търпи импровизации !
      Наистина е страхотен!
      хубава вечер и на теб :*

      Изтриване
  2. Мими, много вкусно е било у вас! Баничката ми хареса страшно много, кремчето - чудно... И аз заменям на мига крем карамела за брюле. ;) А кексчето... Ех, ма направо ми скри шапката със сладости. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Я, каква добра идейка! Чуден е този кекс, пухкав, вълшебен. Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Бонбонче!
      Благодаря ,наистина стана страхотен,а с този бадемов марципан мммм...........
      прегръдки ,мила

      Изтриване
  4. Миме, белтъци ми не остават, но за такова изкушаващо предложение ще се намерят! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,при мен винаги има я в хладилника,я във фризера :)))
      прегръдки

      Изтриване
  5. Вкусен пухкавелко си приготвила,Мария,много ми харесва кекса с тези аромати и с добавка на бадемов марципан!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,за първи път използвах марципан и беше много приятна изненада :))
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...