.

.

петък, 21 юни 2013 г.

Френски сладолед


Обожавам домашни сладоледи!!!
Рецептата за поредният видях в Бг Мама


ФРЕНСКИ НУГА СЛАДОЛЕД





продукти


1 л. сладкарска сметана

4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
8 с.л. захар
1 бурканче сладко от зелени смокини 
(аз си направих на бързо домашно сладко,но смокините вече бяха малко големички )



за крокана


2-3 с.л захар

ядки (бадеми,лешници ,орехи)
(аз използвах орехи за домашния крокан ,а отделно използвах и готов)


Разбива се добре охладената сметана до меки върхове.

4-те жълтъка се разбиват с 4 с.л захар (аз ги разбих на водна баня)
4-те белтъка също се разбиват с 4 с.л захар на сняг.
Плодовете от сладкото се нарязват ,а сиропа се оставя се сервирането на сладоледа!
Всички смеси се изсипват в голям съд и се разбъркват,
прибавят се нарязаните смокини,по желание може и от ядките!
Приготвя се крокан, 3 с.л захар се слагат в съд на котлона,когато захарта се карамелизира до златно се добавят ядките.Разбърква се и се изсипва върху предварително намаслена плоскост или фолио (аз използвах торбичка за печене,която намазах с масло)

След като крокана изстине се начуква на дребни парчета!

Разбитият сладолед се насипва в кутии,посипва се с крокан и се прибира във фризера.



След като сладоледа стегне,се разпределя в купички или чашки и се гарнира по желание с паченца смокини и се полива  със сиропа от сладкото 










Желая ви прекрасни почивни дни
ДА ВИ Е СЛАДКО




вторник, 18 юни 2013 г.

Крем "Дипломат"




Преди известно време опитах такъв крем в едно заведение!
Веднага щом се прибрах потърсих рецепта,но срещнах толкова различни рецепти,че се зачудих по коя да експериментирам първо :)
Тази рецепта,която ще ви предложа беше написана като коментар от Margarita Yordanova в един от блоговете 
Страхотен крем !














Продукти: 



1л.прясно мляко

4бр. яйца

5 -6 супени лъжици брашно

 8 супени лъжици захар

4 с.л. захар “за другия крем”

2с.л. пудра захар за белтъците 

една с.л. масло 



крокан за поръсване




начин на приготвяне
(копирам ви както го е написала дамата)


Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци, жълтъците се разбиват с 8с.л.захар, 4 с.л. брашно и малко студено мляко за да стане на водна каша с консистенцията на боза.Останалото мляко се изсипва в млековарка или в тенджера с незалепващо покритие. Когато млякото заври към него се прибавя кашата от жълтъците и брашното.Бърка се непрекъснато до сгъстяване и на края се слага маслото.
В друга тенджера се разтопяват до средно златист карамел другите 4с.л. захар, и към златистия карамел се изсипва малко повече от половината от белия крем и се бърка до хомогенна смес.



Белтъците се разбиват с 2с.л. пудра захар на твърд сняг и се прибавят към белия крем, като се разбърква внимателно за да остане пухкав.




Когато и двата крема се охладят се изсипват в купички или чаши за вино “много красив изглежда в тях” като се редуват бял-кафяв крем на редове.Готовия крем се поръсва с карамелизирани орехи или готов крокан




Крема стана чуден ! Не изчаках, а го опитах топъл


Бих казала,че престоявайки в хладилника 24 часа стана неустоим!!! 



Да ви е сладко

сряда, 12 юни 2013 г.

Клафути с череши

Клафути с череши 






Клафути е класически френски сладкиш,това няма как да не го знае човек,но само бях чувала!!!
Коя е точната рецепта нямам идея,но намерих бърз и много достъпен  вариант на този толкова вкусен сладкиш!
Рецептата е публикувана от Елза Стоянова на страницата на "Кулинарен журнал" във Facebook

продукти


4 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
кората от 1 лимон (аз сложих малко от лимон,малко от портокал)
2 ч.ч изчистени от костилките череши
2-3 с.л захар
50 гр разстопено масло


масло за намазване на тавата 
пудра захар за поръсване




рецептата е за тава с диаметър 24-26 см,аз 
използвах от старите електрически тенджери



начин на приготвяне

Разбивате яйцата със захарта ,добавяте разстопеното масло,брашното,солта,коричките от лимона (и портокала) и добавяте по малко от млякото до гладка смес!Сместа става с гъстотата на палачинкова.
посипете черешите със супените лъжици захар и ги изсипете на дъното на намазана с масло тавичка.Отгоре изсипете сместа 


Сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути


Поръсете с пудра захар




Опитах го както топъл,така и студен!!!!


Няма как да се опише с думи или да се сравни с друг десерт!





ще си направя и с други плодове newsm53








петък, 7 юни 2013 г.

Десерти с череши

Дойде сезона на черешите............
Моето време smile3521
обожавам ги във всякакъв вид.................
ще ви предложа рецепти на няколко десерта,които опитахме тези дни!


ЧИЙЗКЕЙК


мога да го ям в неограничени количества ....


продукти

за блата:

какаови бисквити около 250 гр 
200 гр разтопено масло
50 гр смлени орехи
1 с.л. ром




за крема:

2 пакета сирене крема (250 гр)
200  гр заквасена сметана
200 гр течна сметана
1 желатин (д-р Йоткер)
пудра захар на вкус
1 п. бурбонска ванилена захар


за желето от череши:



около 300 гр череши без костилки
1/2 ч.ч. захар
400 гр вода
1 пакет плодово желе 


Приготвяне

Смилате си бисквитите в блендер,ако нямате ги счуквате в хаванче ,прибавяте смлените орехи,рома и разстопеното масло!Разбърквате докато се поеме маслото и разстилате във форма (най-добре с откопчаващ се ринг) като притискате добре към стените (може да покриете формата със свежо или алуминиево фолио)
Прибирате в хладилника да стяга и си приготвяте крема

Разбивате течната сметана и захарта.
Накисвате желатина в малко сироп от компот да набъбне .
През това време разбивате сиренето "Крема"  и заквасената сметана,прибавяте пакетчето бурбонска ванилена захар!
Желатина слагате на водна баня докато се разтвори и прибавяте към сиренето и заквасената сметана.
Полученият крем прибавяте към разбитата течна сметана и разтилате върху бисквитения блат



Прибирате в хладилник и започвате да си приготвяте желето!

Слагате почистените череши в малка тенджерка и засипвате със захарта,наливате водата и слагате на котлона да заври.
Не варите много,само леко да омекнат черешите.
Сваляте от котлона и добавяте пакетчето плодово желе (ако нямате може да заместите с нужното количество желатин ),бъркате докато се разтвори и изсипвате върху чийзкейка ( при мен се наложи да изчакам докато се желира преди да го добавя,за да не изтече от формата)









Следващото ми предложение е 


ПАЙ С ЧЕРЕШИ С ГОТОВО БУТЕР ТЕСТО




рецептата е от блога на Роси  -"Кулинарен еликсир"





Рецептата за следващият сладкиш е на 

Petka :-) от "Гответе с мен"

но заместих боровинките с череши






Надявам се да Ви харесат предложенията!
остава да си направя сладолед с череши :)
Хубав петък на всички!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...