20.10.2010

Точно преди 3 години се роди нашето малко слънчице!



Малко закъсняло,неочаквано,но много обичано!
Толкова бързо минава времето,че понякога се плаша!


 Нека е много здрав и да има прекрасно детство !
Тортата е дълго обмисляна,с любими герои!С много репетиции  и много желание се опитах да пресъздам един приказен свят!!!
Надявам се да съм се справила,но радостта в детските очи ми е достатъчна!




рецептата е комбинация от блатове от торта на Бети и шоколадовия блат на Ирина,единия крем е пак от торта на Бети,а втория крем е еклеров!


Торта с Пух и приятели



продукти
за зелените блатове:
излязоха два блата с размери 26 см /26 см с дебелина горе долу 1 см

14 жълтъка
12 белтъка
150 гр захар
170 гр брашно
50 гр царевично нишесте ( аз не намерих и сложих обикновено пшенично)
3 с.л. прясно настъргана лимонова кора
2 с.л. портокалов сок
2 щипки сол
зелена боя


Претрийте 1 с.л. от захарта с лимоновата кора и  заедно с жълтъците и солта я разбиите на светъл крем.
Белтъците с портокаловия сок се разбиват на меки върхове,прибавя се захарта и се бият до стегнати върхове
Към белтъците се прибавят разбитите жълтъци и постепенно се прибавя пресятото с нишестето брашно.Прибавяте боя до желания цвят!

печете на 170 градуса до суха клечка


за шоколадовия блат
излиза един блат с дебелина около 2 см и размери 26 см/ 26 см


100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенция


обясненията на Ирина :

Фурната се загрява на 180°C.
Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да си взаимодействат, докато подготвяте другите продукти.
Тава с диаметър 20-22см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с кръг хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се покрива с какао.
В купа се пресяват брашното и какаото, добавят се содата, солта, бакпулвера и захарта и се разбъркват добре.Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Мокрите съставки се изливат при сухите и се разбъркват.Добавя се горещото кафе и се разбърква отново, до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.злива се в подготвената тортена форма и се пече до готовност, около 25-30 минути. Проверява се с дървена клечка, която при поставяне в средата на блата, трябва да излезе суха.

Изпечената основа се оставя да изстине във формата за 10-тина минути, след което се прехвърля върху метална скара до пълното й охлаждане"


крем 1

500 гр маскарпоне
300 мл течна сметана 
200 гр сирене"Крема"
400 гр замразени горски плодове
4 с.л. захар
50 мл вода (за желатина)
10 гр желатин
(захар на вкус)

Разтваряте желатина да набъбне във водата.
Слагате горските плодове в съд на котлона,посипвате със захар и оставяте десетина минути да поври и след като се охлади леко добавяте желатина като разбърквате ,за да се разтопи.
Крема сиренето и маскарпонето се разбъркват до еднородна смес и се смесват с поохладената плодова смес
Разбивате сметаната на меки върхове и я прибавяте към останалата смес.



еклеров крем

500 мл прясно мляко
3 яйца
200 мл течна сметана
75 гр масло
3 с.л брашно
ванилия (използвах бурбонска ванилова захар)
захар на вкус


Слагате 400 мл мляко + захарта на котлона.
През това време си разбивате брашното,останалите 100 мл мляко и яйцата.
Когато млякото се затопли прибавяте яйчено брашняната смес и при непрекъснато разбъркване изчаквате да се сгъсти.
Добавяте маслото нарязано на парченца и ванилията!
След като изстине добавяте разбитата сметана. 


маслен крем за измазване
200 гр масло
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
50 мл хладко прясно мляко


Сглобяване на тортата

В чинията за сервиране слагате първо единия от зелените блатове,отгоре слагате от еклеровия крем и покривате с шоколадовия блат,на ред е плодовия мус,след това и втория блат.
Измазвате тортата много добре с масления крем,ако мислите да покривате със захарно тесто.
Стягате със свежо фолио и оставяте тортата в хладилник да стегне

на следващия ден ако има нужда се доизмазва и след това се покрива с чаршаф!
Ако искате захарни фигурки,то трябва да ги приготвите една седмица предварително,за да могат да изсъхнат






Почерпете се с парченце за здравето на слънчицето!


Коментари

  1. Честито! За сте живи и здрави!
    Прекрасна публикация! Страхотен блог! Поздравления!
    20-10 2010 - великолепно попадение! Късмет и занапред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите пожелания,Боряна,а избора на дата си е негов :))
      добре дошла в моето местенце !
      Поздрави и хубава седмица

      Изтриване
  2. Честит рожденик,Миме!
    Нека расте засмян и улисан в игри малкия ти юнак,голям сладур е!
    Прекрасна торта си направила,личи си с колко много старание и любов си подходила!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Миме, да ви е жив и здрав и винаги да ви радва! Прекрасно детенце, бъдете цялото семейство така. :)
    А тортата ти е чудесна, толкова любов си събрала в нея. :) Наистина усмихна деня ми.
    Сърдечни поздрави и хубав ден ти желая, Миме!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жив и здрав малкият малчуган!
    Нека има безгрижно детство и да ви носи много радост!
    Тортата е приказна!
    Сърдечни поздрави,Миме!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит прелестен празник, Мимка, на цялото семейство! На това прекрасно дете пожелавам да е все така чаровно, обичано и щастливо, да е много здраво! Тортата е вълшебна, невероятна, личи си старанието, знам колко труд изисква всичко това, а ти си се справила блестящо! А вкусът е просто неустоим! Взимам си голямо парченце и силно ви прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Кате!!!
      Наистина ми беше доста трудно с тези животинки :)))
      Поръчах си още преди месец инструменти,макар,че не идват заедно с талант :))
      прегръдки миличка

      Изтриване

Публикуване на коментар

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Популярни публикации