.

.

неделя, 7 юли 2013 г.

Една закъсняла торта "Рафаело"

Здравейте,приятели!
Тази публикация трябваше да я пусна на 25 юни,дата много важна за нашето семейство!
19 години брак......
2 прекрасни деца,щастие,любов ,радост ,мъка ,трудности ,неволи ,разбирателство , препятствия, постигнати мечти.......
всичко трябва да има в този живот,за да кажеш ,че си живял пълноценно!



За този ден избрах торта "Рафаело"   - нежна ... бяла..... като булчинска рокля !





За рецептата се доверих на   Viki's blog


ТОРТА   "РАФАЕЛО"




Продукти за тортата  

1 пакет готови блатове


1 кондензирано мляко - подлсадено


250 грама меко масло 


100-200 грама кокосови 


стърготини

100 грама смлени сурови белени


бадеми 

(аз не можах да намеря сурови за


 това купих печени,които залях с

 вряла вода и обелих)

За захарния сироп:

300 гр. вода

100 гр. захар 

За заливката:

1 заквасена сметана


1 желатин


пудра захар на вкус



Ще ви копирам обясненията направо от блога,защото са много изчерпателни!!!
Благодаря от сърце за рецептата!




Приготвяне:

За сиропа:

 захарта и водата се кипват докато се стопи захарта. Използваме сиропа топъл

За крема: 

Мекото масло се разбива на хубав пухкав крем. Към него се прибавя горещото кондензирано мляко - консервата се отваря и се поставя в тенджера с кипяща вода, която е до средата на консервата. Когато се затопли достатъчно, се прибавя към разбитото масло. Ако млякото е студено, маслото ще се стегне и ще стане на парцали. Разбиваме известно време и към тази смес, която изглежда много рядка, се прибавят кокосовите стърготини на части. Внимавайте, прибавяйте по малко, за да не се сгъсти много кремът. Може да ви остане кокос, не е задължително да се използва цялото количество. При охлаждането кремът ще стегне още заради маслото. Накрая прибавяме и смлените според вкуса ви бадеми.




За заливката:





 заквасената сметана се разбива с малко пудра захар на вкус и към нея се прибавя разтворения желатин.




Сглобяване:
В откопчаващ се тортен ринг поставяме първия блат
- сиропираме обилно, тъй като кремът не е много сочен. Разпределяме равномерно част от крема върху блата и поставяме втория. Повтаряме сиропирането и крема. Слагаме третия блат, сиропираме и него. Закопчаваме ринга и отгоре изливаме заквасената сметана с желатина. Оставяме в хладилника за поне час, час и половина. След това изваждаме от ринга и измазваме отстрани с останалия крем (другото се изяждаSmile. Накрая поръсваме отгоре и отстрани с кокосови стърготини и готово.

Бележки:
1. Кремът стяга доста, затова не го сгъстявайте прекалено.
2. Кокосовите стърготини омекват след около денонощие и тогава не хрупа толкова силно
3. Тортата търпи и захарно покритие, но в този случай се измазва отгоре и отстрани с маслен крем




Вземете си парченце и ако решите да си направите тази тортичка,то знайте, че няма да съжалявате!
Да ви е сладко!



14 коментара:

  1. Страхотна идея - бяла като булчинска рокля! И тук, и отново - да сте живи и здрави и да се радвате дълги години един на друг, Мария!

    Поздрави,
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики,благодаря ти отново за рецептата!
      Мъжа ми направо не можа да спре да хапва,обожава я вече!
      поздрави и прекрасна седмица

      Изтриване
  2. Бяла като чистата любов, но и с червен акцент - като бурната страст. Много ми харесва, Мими, и се радвам, че я сподели с нас. Да сте много щастливи заедно още дъъълги години и най-вече здрави - цялото семейство!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери,благодаря ти много!
      прегръдки

      Изтриване
  3. Ами , Марийче, малко по-късно от самия ден, ама и аз да честитя празника. Нека животът ви продължи и занапред така , а ти всяка година намирай начин да облечеш роклята, пък макар и в торта;)
    Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много ,Марте!!!прекрасна седмица ти желая!
      Прегръдки

      Изтриване
  4. Мимка!!! Поздравявам ви, с този скъп семеен празник! Желая ви все така заедно да сте, живи, здрави, обичащи се и щастливи с тези прекрасни деца до вас! Тортата е чудесен избор, мила! Толкова нежна, наистина като булченска рокля! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Кате!
      С тези кокосови стърготини веднага се сещам за дантела :)
      прегръдки мила

      Изтриване
  5. Миме,тортата е прекрасна!Нека така да ви сладни семейния живот винаги!Разбирателство и щастливи преживявания да бележат пътя ви и занапред!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много ,Роси!
      Прегръдки мила

      Изтриване
  6. Честит празник, Миме! Още много слънчеви, медни, сплотени и хармонични години ви желая с любимия човек! Тортата е изключително нежна и подходяща за празника! Поздравления! Хубав ден ти желая и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Тики!!!
      прекрасна седмица ти желая!
      Поздрави и хубава вечер

      Изтриване
  7. При всички случаи бих искала да си взема парченце"Рафаело",но при моето закъснение едва ли има.............:(!:)))))Честит да Ви празника,Мимка!Още дълги,здрави,ползотворни и щастливи години заедно със съпруга ти пожелавам!И още торти,моля...или поне по-големи,че да остане и за позъкаснелите:)))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за пожеланията,Миленка!
      Торти още ще има,но първо сладоледите :))
      хубава вечер
      прегръдки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...