.

.

вторник, 18 юни 2013 г.

Крем "Дипломат"




Преди известно време опитах такъв крем в едно заведение!
Веднага щом се прибрах потърсих рецепта,но срещнах толкова различни рецепти,че се зачудих по коя да експериментирам първо :)
Тази рецепта,която ще ви предложа беше написана като коментар от Margarita Yordanova в един от блоговете 
Страхотен крем !














Продукти: 



1л.прясно мляко

4бр. яйца

5 -6 супени лъжици брашно

 8 супени лъжици захар

4 с.л. захар “за другия крем”

2с.л. пудра захар за белтъците 

една с.л. масло 



крокан за поръсване




начин на приготвяне
(копирам ви както го е написала дамата)


Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци, жълтъците се разбиват с 8с.л.захар, 4 с.л. брашно и малко студено мляко за да стане на водна каша с консистенцията на боза.Останалото мляко се изсипва в млековарка или в тенджера с незалепващо покритие. Когато млякото заври към него се прибавя кашата от жълтъците и брашното.Бърка се непрекъснато до сгъстяване и на края се слага маслото.
В друга тенджера се разтопяват до средно златист карамел другите 4с.л. захар, и към златистия карамел се изсипва малко повече от половината от белия крем и се бърка до хомогенна смес.



Белтъците се разбиват с 2с.л. пудра захар на твърд сняг и се прибавят към белия крем, като се разбърква внимателно за да остане пухкав.




Когато и двата крема се охладят се изсипват в купички или чаши за вино “много красив изглежда в тях” като се редуват бял-кафяв крем на редове.Готовия крем се поръсва с карамелизирани орехи или готов крокан




Крема стана чуден ! Не изчаках, а го опитах топъл


Бих казала,че престоявайки в хладилника 24 часа стана неустоим!!! 



Да ви е сладко

13 коментара:

  1. И така изглежда, Мими! Много е удовлетворяващо, когато постигнеш нещо, опитано другаде, а накрая и личният резултат да е успешен.
    Хубава вечер и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Миме, много пухкав и въздушен изглежда! А разновидностите са, защото всеки нещо по малко изменя, допълва! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мими, толкова въздушен изглежда! Много съм чувала за този крем, но не знаех как се приготвя :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей това през ден, през два го правя и аз, малко по-друга рецепта, но все пак "Дипломат";) Поздравления, Марийче!

    ОтговорИзтриване
  5. Миме, страхотия е този крем! Така изкусително си го поднесла, неустоим! Прегръдки, Миме и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен ти се е получил, Миме! И ние с мама преди години го опитахме в Боровец и оттогава се каня да потърся рецепта и да опитам, защото тя въздиша понякога колко бил хубав. Ще следвам опита ти и направя, само да дойде мама :)

    ОтговорИзтриване
  7. Нямам съмнение,че е бил един великолепен "Дипломат" !Страхотно апетитно предложение,мила!Прекрасен уикенд пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря много момичета <3
    вчера в една мнооого стара книга намерих рецепта за "дипломат" и в най-скоро време ще се пробва!
    Желая на всички ви прекрасен уикенд
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Ще се опитам да намеря оригиналната рецепта в старите книги, баба ми правеше нещо подобно, правя го и аз, а тя го наричаше "млечница". Доколкото помня обаче, този крем би трябвало да съдържа и алкохол, мисля че беше коняк (Y)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти!
    Ще чакам с нетърпение да я споделиш!
    Хубава вечер и весели празници

    ОтговорИзтриване
  11. може да е вкусен, но не е Дипломат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Под това име съм прочела рецептата от упоменатата госпожа и така я предавам.
      Не претендирам за оригиналност.
      Ще се радвам да споделите Вашата рецепта.
      Благодаря за уточнението.
      Хубава вечер

      Изтриване
    2. Здравейте!
      Под това име съм прочела рецептата от упоменатата госпожа и така я предавам.
      Не претендирам за оригиналност.
      Ще се радвам да споделите Вашата рецепта.
      Благодаря за уточнението.
      Хубава вечер

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...