.

.

сряда, 10 април 2013 г.

Дърпана баница - опит първи



От много време съпружието ме навива да му направя баница,ама домашно точена,искал да има вкус на рогче!!! Ей това мъжете не знаят какво искат :)) Как хем да точа баница,хем да има вкус на рогче!!!
Броят се на пръсти опитите ми да точа кори за баница!!! Или по-точно  - броят се на два от пръстите ми !!! 
Реших да направя дърпана баница,но рецепти много,а не съм правила дърпани кори.Коя да избера ???
Хем да е по-лесничка,хем резултата да става за ядене :)

Спрях се на тази рецепта
копирвам рецептата защото съм се водила изцяло от нея



Домашна дърпана баница

3 яйца
120мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л.олио
1 с.л. оцет
брашно - 500гр










  • "Яйцата се разбъркват добре с тел и към тях се добавят солта , олиото , водата и оцета. Брашното се сипва по малко докато тестото го поеме напълно . До омесва се на ръка. Ако е нужно се добавя още брашно. Целта е да се получи гладко средно меко тесто. Може да замесите тестото и в машината за хляб ако предпочитате.
  • Готовото тесто се разделя на 5 еднакви парчета . Аз използвам кухненска везна , но ако вие го направите на око няма никакъв проблем. Оформят се топки , намазват се обилно с олио и се оставят да починат 20 минути. Не бързайте! Важно е! През това време тестото се отпуска и става еластично. Ако не го изчакате достатъчно няма да успеете да изтеглите  тънка кора.





Раздърпайте с ръце всяка топка докато получите тънка кора , през която можете да четете вестник. В началото може да си помогнете с точилката за да ви е по-лесно да разтеглите тестото равномерно.


Готовата кора се напръсква с олио (да не се пести) и се поръсва на натрошено сирене. Пригответе си сиренето предварително и поръсвайте с лъжица . 




Готовите кори се подреждат една след друга в тава , предварително намазана с олио .



(аз намазах отгоре с яйце)


Пече се в загрята фурна на 250 градуса за около 20 минути . Изважда се и се напръсква  с малко вода , покрива се с кърпа и се оставя да се задуши  още 10-15 минути "


Да си кажа честно не съм удовлетворена от резултата,корите ми станаха малко дебелички :)
но не се отказвам !!!
Другата седмица пак,ще се пробват още рецепти!!!
Ще се трупа опит и килограми,хаха !

                         лека вечер приятели


20 коментара:

  1. И доволни усмивки ще се трупат, не се съмнявай! На мен пък ми изглежда страхотно, поздрави за усилието и желанието.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат си много добре корите, нали са домашни, а и има различни типове баници - с тънки, дебели кори, така че няма място за притеснения! Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа ще има опити докато не съм доволна хихи
      благодаря ти Иглика
      поздрави и хубав петък

      Изтриване
  3. Аз когато успея да дръпна и една кора, ще направя голям купон;) Така че , Марийче, справила си се блестящо!
    Знае той , човекът, какво да поиска и знае, че добре ще се получи и ще е доволен;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. АА Мъхче,не си пробвала,не си го направила
      прегръдки и хубав петък ,мила!

      Изтриване
  4. Миме, поздравления за успешния първи опит! И никак не се отказвай - с домашни кори баницата е много по-вкусна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,няма отказване!
      запланувала съм още две рецепти!
      хубава вечер и слънчев петък

      Изтриване
  5. Като за първи опит е перфектна! Аз даже не бих се навила да точа, нещо не съм по тая част:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти Траяна!На мен ми се вижда дърпането по-лесно от точенето, хихи
      поздрави

      Изтриване
  6. Виждам, че си разточила корите тънко, може да се чете вестник през тях, а и на последната снимка баницата е доста апетитна, поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти много!
      Нещо ми куцаше печенето!
      Ама и това ще уцелим
      хубав петък

      Изтриване
  7. Аз пък съм много доволна от резултата,Миме,само съм недоволна,че не мога да я стигна тази страхотна баница!Ето това е последният ми кулинарен страх,който все още не съм преборила,но все някога ще се пробвам да видим какво ще разтегля-сигурно ще ги нацъфкам като брюкселска дантела :) пустите кори.
    Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила!
      аа съмнявам се ,че е страх,я да го пребориш!такива страхотни неща правиш,една баница ли ще ти се опъне
      прегръдки и прекрасен петък

      Изтриване
  8. Леле, Миме, скри ми шапката, както се казва! Аз такава баница не съм правила и незнайно защо ми се струва много, ама много трудна! Дано се престраша някой ден и дано имам успех като теб!:) Чудна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ее Катеее,благодаря ти мила!
      Вашите комплименти ми стоплиха душичката !!!
      Целувки

      Изтриване
  9. добре изглежда,а и корите са много тънко разточени,само че аз не слагам яйца в тестото а със сиренето и после загъвам,но ще пробвам и твоя вариант

    ОтговорИзтриване
  10. Ванеса,това ми беше първата баница с домашни кори!Доста рецепти прехвърлих и реших да се спра на тази!
    Ще се радвам да споделиш и твоята рецепта!
    Хубава вечер и спорна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей! Опитай да направиш тестото без яйцата и оцета. Технологията е същата. А когато разточиш кората, половината я намазваш обилно с олио+масло /разтопени 1:1/, а на другата разпръскваш част от яйцата и сиренето. Редят се по същия начин, който си описала. След опичане става като бутер-баничка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за съвета!
      Записвам си!
      Хубава седмица и спокойна вечер

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...