.

.

неделя, 7 април 2013 г.

Сочна шоколадова торта с крем тирамису




Здравейте приятели!
Толкова отдавна не съм писала,че се чувствам като на гости!
Пращам целувки на всички,които не ме забравиха и ме наобикаляха от време на време!
Искам да Ви пожелая прекрасна година с много късмет и успехи!

                                 1.04.2013 г.



Не ,не съм се объркала !!!Искам да Ви разкажа за 1.04.2013г,защото тази дата е важна за нашето семейство!
Голямото ни момче е вече пълнолетен!Желаем му много късмет и успехи в живота!
дълго време се чудих каква торта да направя,някои може да ме подкрепят за идеята а други да ме критикуват,но какво е в главата на всеки 18 годишен 







в кръгът на шегата естествено!!!
за блатовете избрах изпробваната рецепта на Ирина,страхотни сочни блатове! Стъпка по стъпка приготвянето на блатовете тук




продукти за блатовете
(за един блат)

100г брашно
50г какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенция


( аз направих три блата ,които изпекох в тавата на фурната,станаха тънки и за това съветвам да се използва по-малка форма)



 продукти за крема 
рецептата е адаптирана от тук 

1 кутия маскарпоне (500 гр)
1 ч.ч течна сладкарска сметана (250 мл)
100 гр захар (1/2 ч.ч)  
4 жълтъка
1 п желатин на д-р Йоткер


Слагате жълтъците и захарта в купа и биете с миксер докато жълтъците избледнеят и станат почти бели и увеличат обема си.премествате на водна баня като разбърквате непрекъснато, докато крема се сгъсти – около 20 тина минути. Целта е жълтъците да се обработят термично, без да им позволявате да заврят.
Оставяте настрана.
Изсипете маскарпонето в купа и разбъркайте добре със шпатула или миксер докато стане кремообразно. Преди да започнете да разбърквате, уверете се че маскарпонето е със стайна температура.

Прибавете яйчения крем към разбитото маскарпоне и разбъркайте добре.Разбийте студената течна сладкарска сметана на твърда пяна с миксер.Прибавете я към крема и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.
"

приготвяте желатина по указанието на пакетчето и го прибавяте към крема като разбърквате леко





продукти за маслен крем
(за измазване под "чаршаф" )

100гр масло
пудра захар на вкус
(до получаване на желаната консистенция)



омекналото масло се разбива с пудра захар до побеляване,може да се добави ванилия
(аз добавях пудрата захар на порции,докато получих желаната гъстота)


1 буркан сладко от ягоди по желание
(загрях го с малко вода и с него намазах долният блат!може и без него,защото става доста сладка!)

използвах готово захарно тесто



сглобяване на тортата



след като сложих най-долният блат го оформих в желаната форма smile3503

намазах със сладкото от ягоди и нанесох част от крема!
отгоре сложих вторият блат и изрязох излишните части ,същата процедура направих и с третият блат!

(предварително бях приготвила дамският бюст по рецептата за торта с рула ,която търпи вскакви импровизации)










сложих гърдите на местата им и измазах цялата торта с масленият крем .
отгоре украсих подобаващо със захарно  тесто,което беше изпитание за мен!!!

                                                                   










Вземете си по парче за здравето на момчето ни!
да Ви е сладко

Прегръщам всички Ви и прекрасна неделя

17 коментара:

  1. Да е жив и здрав рожденика, Честито пълнолетие!Много късмет и щастие, да осъществи мечтите си!Тортата е много оригинална, а за вкуса съм сигурна, защото с тези блатове и такъв крем, няма как да не е превъзходен!Поздрави на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Сонче!
      прекрасна нова седмица

      Изтриване
  2. Да е жив и здрав рожденика-зарадвала си го с тази торта..
    Мимче,хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря Живе!
      спорна и успешна нова седмица ,мила!

      Изтриване
  3. Наистина е предизвикателство тази торта, а рожденикът да си я хапва сладко и да е много здрав и щастлив.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Гергана!
      поздрави и хубава нова седмица

      Изтриване
  4. Честито пълнолетие на младежа! Много здраве, щастие, късмет и успех в живота!
    Вкусна и интересно оформена торта ! :)
    Радвам се, че отново се появи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много,Тили!
      И аз се радвам да се завърна!
      дано успявам да си разпределям времето за всичко!
      Поздрави и хубава седмица

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  6. Да е жив и здрав младежът! Пожелавам му щастлив и безпрепятствен път в живота на голям вече мъж!

    Тортата е наистина голямо предизвикателство. Да му е сладко на младежа!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вении,благодаря ти много!
      прекрасна седмица

      Изтриване
  7. Миличка, честит празник в къщи! Честит рожден ден на това невероятно пораснало вече момче! Пожелавам му всичките прекрасни пожелания, коит получава, да се сбъднат и освен това много здраве, щастие и късмет! Тортата е много оригинална, поздравявам те за извайването на формите, Мимка, супер е станала! А ти наистина ми липсваш тук! Прегръдки с пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти от сърце,Кате!
      целувам те

      Изтриване
  8. Миме,много закачлива торта си направила на момчето ти,още веднъж честито и да е сладък животът му като тази сочна торта!Много сполучливо си я оформила,комплименти!Прегръдка и хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Роси!от твоята уста в божиите уши, както е казал народа!
      прегръдки миличка и спорна седмица

      Изтриване
  9. Жив и здрав да е синът ти,Миме!
    Желая му много късмет и с лекота да осъществява мечтите си!
    Справила си се с чудесно с оформянето на тортата,това си е голямо предизвикателство!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце,Мира!
      хубав ден мила

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...