.

.

сряда, 2 януари 2013 г.

Меденките на Ирина

Тази публикация трябваше да я пусна преди Коледа,но след като баба почина,няколко дни се събраха много ангажименти,много ми беше тежко и отложих публикуването!
Друга година правя коледните меденки много преди празника.Още като наближи декември и се започва лудото търсене на подходящата рецепта,хем да не съм я правила,хем да са вкусни и сполучливи сладките!
Тази година се доверих на сладките за сватба  на Ирина Купенска и не сгреших !



сладките са много вкусни и с ръка на сърцето казвам,че повечето от тях ги изяде малкото дяволче!Всеки ден обикаляше в стаите и търсеше къде съм скрила кутията,а след като свършиха продължаваше,не вярваше че няма и караше татко му да го вдига да гледа върху секциите !

нищо не промених в рецептата и Ви я копирам от Ирина !


Продукти:

2 яйца
100г захар
50г кафява захар
200г мед
200мл олио
10г бакпулвер
10г микс от подправки – канела, карамфил, бахар, кардамон, индийско орехче, джинджифил
около 650г брашно, пресято



Двата вида захар и медът се слагат в тенджера с дебело дъно. Поставят се върху котлон и се разтопяват на средно силен огън. Разбъркват се от време на време.
Когато захарта се е разтопила напълно, се изсипва бакпулвера и подправките и всичко се разбърква. Получава се бяла, пенеста смес. 



Прехвърля се в голяма купа и се оставя да се охлади за 5-10 минути, като се разбърква междувременно.
Към нея се добавят яйцата, едно по едно и накрая олиото. Всичко се разбърква много добре.
Започва се добавянето на брашното. Когато сместа стане гъста и трудна за разбъркване, се прехвърля върху набрашнен плот. Меси се, докато се получи меко и гладко тесто. Не бива да се прекалява с брашното, защото меденките ще станат твърди.
Тестото се разделя на две части и всяка от тях се опакова в свежо фолио. Прибира се в хладилник за няколко часа, докато тестото стегне.
Може да се замрази, но преди употреба трябва да се извади поне час на стайна температура.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнен 
плот и се изрязват сладки.


Ако искате по-хрупкави меденки, разточете по-
тънко, ако искате по-меки, разточете по-дебело.




Сладките се пекат в предварително загрята на 180°C  , в зависимост от това дали искате да са по-меки или по-препечени.  Внимавайте защото се пекат бързо и като изстиват се втвърдяват



Може да ги украсите с роял айсинг,фондан,да ги потопите в шоколад
Аз използвах готово захарно тесто и роял айсинг







Може да им направите дупчици преди да ги сложите за печене и след това да ги ползвате за украса 

20 коментара:

  1. Всичките са много красиви и са достойни за украса на елхата, но явно са и много вкусни, щом толкова настоятелно са търсени! :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Тили!
      Малкия явно си пада по меденките,защото миналата година ме кара да свалям и тези от елхата :))
      прегръдки и спокойна нощ

      Изтриване
  2. Прекрасни меденки.Много красиво са украсени,как да не ги търси детенцето:):) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хрупкави ги обичаме у дома, всички сме дяволчета, търсещи заровено сладкото имане :))))то затова и не го заравям много надълбоко :))))
    Честита Нова, Мария, с най-добри пожелания за здраве и късмет, благополучие и много щастливи мигове!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз ги обичам по-дебелички,но и твоете са чудесни!
    Хубав ден,Мимче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Живе!
      миналата година правих и топчета за моментално ползване,но тази година всички планове се отмениха!
      Хубав ден и на теб

      Изтриване
  5. medenkite sa prekrasni! i kato snezhinki, i kato elhichki. shtastliva nova godina i na teb! da se sbadne vsichko, koeto iskash

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са, Миме и декорацията им е много красива! Знам, че отдавна са свършили, но ще им се порадвам на снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Миме!
    Прекрасни сладки си сътворила и въобще да не те притеснява това, че са след Коледа. Човек винаги може да ги приготви, а и празници много.
    Пожелавам на теб и семейството ти много здраве, усмивки и щастливи мигове през новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти,Нинче!
      Аз ги правих преди Коледа,но почина баба ми и така публикацията остана на заден план
      прегръдки и хубава вечер

      Изтриване
  8. Много сладурски са станалИ! Браво!

    ОтговорИзтриване
  9. Миме, съболезнования за баба ти ;( Тъжно е, когато ни напускат любимите хора:(
    Пожелавам бързо възстановяване на теб и семейството ти, много здраве през новата година и само приятни емоции!
    Меденките от опит знам, че са чудесни, само тях правя ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. За много години!:)През новата година ти желая само хубави моменти и много усмивки:)
    Много сладки меденки:)
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...