.

.

събота, 29 септември 2012 г.

Руло с кайма и картофи

Имах кайма,имах и картофи...мусака?
нее....


Направих заедно и порцията и гарнитурата-вместо да правя кюфтета и картофена салата,направих руло с кайма и картофи  newsm47


                            РУЛО С КАЙМА И КАРТОФИ









продукти:

(от това количество излиза доста голямо руло,ако искате намалете продуктите наполовина)

1.300 кг картофи
1 кг кайма
2 яйца (по едно за каймата и картофената смес)
подправки ( сол,черен пипер,чубрица,кимион,)
кисели краставички
(може да добавите каквото искате към пълнежа)



начин на приготвяне:

Слагате си картофите да се варят в подсолена вода без да ги белите предварително.
Докато ги чакате да се сварят си слагате подправките в каймата,прибавяте и яйчицето и омесвате много добре.(може да сложите и вода .за да стане сочно рулото каймата трябва да е по-рядка)
Разстилате каймата на правоъгълен пласт върху фолио или като мен върху хартия за печене.
Сварените картофи настъргвате,слагате подправки и яйце и разстилате върху каймата





От едната страна нареждате нарязаните кисели краставички (или каквото искате) и с помощта на хартията навивате на руло!
Тъй като моята тава е кръгла и дойде малка за това пораснало руло newsm53 го оформих като подкова !



Тавата ,както и рулото намазах с мазнина.
Налях малко вода,може и малко вино  smile3503


Печете около 50 минути на около 200 градуса.Не трябва да се препича много!Моето "цъфна" на няколко места 





Може да изчакате да изстине за да стегне по-добре,аз не успях :)




Сервирах с домашна туршия   

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Леща яхния

Здравейте приятели!
Днес е един обикновен ден и естествено съм приготвила една лещичка,която няма начин да не е присъствала на всяка една трапеза!
Постно,семпло и вкусно!


                                          ЛЕЩА ЯХНИЯ







Необходими продукти

400 гр леща 
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
2 с.л. консервирани смлени домати или 1 настърган домат 
1 ч.л чубрица
3 скилидки чесън
сол на вкус

за запръжката
7-8 с.л олио
3 с.л. червен пипер



Начин на приготвяне

Изчистената и измита леща се  залива със студена вода колкото да я покрие с 4-5 пръста,прибавят се нарязаните на ситно лук,морков,чушка ,доматите,чубрицата и нарязаните на 4 скилидки чесън.
Слагате я да заври,намалявате котлона и оставяте да омекне.




След като се свари лещата я посолявате на вкус (може да сложите 1 с.л. оцет ) и си приготвяте запръжката по следният начин:

слагате да се запържи олиото,когато е готово добавяте червеният пипер и разбърквате,дърпате от огъня и прибавяте един черпак от готовата леща,разбърквате и прибавяте още един и пак се разбърква добре.
Готовата запръжка прибавяте в ястието и оставяте да поври още 3-4 минути.
преди поднасяне може да поръсите с накълцан магданоз!



Та това е от мен!
                        Да ви е сладко

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Сладкиш с круши и бисквити

И като съм на вълна круши ще ви покажа и днешният сладкиш newsm03
Подобен сладкиш правеше преди години свекърва ми,но с ябълки.Сега мога да кажа с ръка на сърцето,че с круши повече ми харесва smile3521
рецептата е от тук



              Сладкиш с круши и бисквити






Необходими продукти

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л масло
1 ванилия (сложих 2 броя от малките пакетчета)
1 п. бисквити (при мен "роден край" с аромат на масло)
4 круши ( при мен 6 )
канела



начин на приготвяне

забърквате тесто от яйцата,захарта,брашното ,ванилията и бакпулвера.
На дъното на тавичка се разтопява маслото (да не се пържи) като се разклаща и по стените,отгоре се подрежда 1 ред  бисквити .




Крушите се обелват и изчистват от семките,нарязват се на парченца и се подреждат върху бисквитите.Наръсва се с канела и се изсипва тестото.


пече се на 180 градуса около 40 минути,но все пак си зависи от фурната,за да не изгори може да сложите лист фолио.
проверявате с клечка до готовност и оставяте да изстине много добре преди да нарежете


по желание наръсвате с пудра захар и поднасяте с топка ванилов сладолед



май крушите ще ми станат любим плод !!!


                      Да ви е сладко

вторник, 18 септември 2012 г.

Френски сладкиш с круши

Рецептата на това изкушение е качила natalyna тук !
Преди два дни една приятелка ми донесе круши.Веднага ми мина мисълта за някой десерт,но мъжо каза да не му хабя крушите smile3534
в крайна сметка резултата е налице!!! smile3503



         Френски сладкиш с круши
 





продукти

4 круши (от по-меките сортове е по-добре)
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер ( и цял да сложите няма да сгрешите)
щипка сол



за заливката

80 г масло
1 яйце
3 с.л. захар


за карамелената заливка на танита
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана



начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или  160°C при фурна с вентилатор.

Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.

С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.
Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.
Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре. 
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.
Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация ) - получава се нещо като жълт сироп.(внимавайте с температурата,на мен ми се пресече яйцето)
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.
Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. 



Поръсете с пудра захар или поднасяйте полят с карамел!

приготвяне на карамелената заливка 

Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се сгъсти  и се залива.Може да залеете само парчето,което ще сервирате или целият сладкиш като мен 





                                Да ви е сладко

понеделник, 17 септември 2012 г.

Вяра,Надежда,Любов



Свв. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Гръцка икона.  


Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

Мученицы Вера, Надежда и Любовь и их мать София
† 126 година
Честват се на 17 септември

Свв. мъченици Вяра, Надежда, Любов и София.

На 17 септември църквата почита паметта на света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София. Тя оправдавала напълно името си, което означава “премъдрост”. И като съпруга, и като вдовица по-късно водела благоразумен християнски живот.
Според възможностите си тя вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Света София и дъщерите й открито изповядвали вярата си в Христа.
Наместникът на Антиохия донесъл за това на император Адриан, който заповядал да ги доведат при него. Когато майката и трите й дъщери застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им. Адриан убеждавал сестрите да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни.
Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко - хвърляли ги върху гореща желязна решетка, в нажежена пещ, в котел с кипяща смола, но невидимата Божия сила ги пазела. Мъчителите привързали към колело най-малката сестра и я разпъвали и били с тояги, докато тялото й се покрило с кървящи рани. Земята се напоила с кръв. Въпреки непоносимите мъчения трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени.

Майката била принудена да гледа изтезанията и страданията на децата си
но проявила необикновена сила и през цялото време убеждавала момичетата да понесат мъченията в името на Небесния жених. И трите й дъщери с радост посрещнали своя мъченически край. Императорът разрешил на света София да вземе телата на момичетата. Тя ги положила в скъп ковчег върху погребална колесница. Погребала ги с почести и благодарност към Бога на висок хълм извън града.
Три дни прекарала на гроба на дъщерите си. Молела се усърдно и накрая предала душата си на Господ, убедена, че отива при тях. През 126 г. благочестиви християни погребали светата майка при нейните дъщери. Вяра, Надежда и Любов се приемат за покровителки на децата, защото те самите били още деца (Вяра била на 12 години, Надежда - на 10 и Любов - на 9 години). Светите мощи на мъчениците от 777 г. почиват в Елзас, Франция.
В народна среда празникът на четирите християнски светици се превръща в тържество на нравствения кодекс на българина. Обредността на този празник включва житна жертва, посрещане на гости, песни, хора и е подчинена на древни и християнски морални норми, персонифицирани от сестрите светици и тяхната майка.
Стопанките месят пресни питки и ги раздават с грозде и други плодове за здраве, щастие, за любов. Пеят се песни, играят се хора.
  На този ден отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Празникът се почита най-тържествено от именниците – Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, София, Софка.
17 септември е и ден на град София. 
Честит празник на всички празнуващи
                                        източник тук                

Първи учебен ден


Детенце хубаво,
пиленце любаво,
къде под мишница
с таз малка книжчица?

Отивам бабичко,
макар и слабичко,
книга да се уча,
      добро да сполуча.                                                                             






Здравейте приятели!
Днес е първият учебен ден!
Училищният звънец отново ни събуди ,за да даде началото на новата учебна година!
Години наред първият учебен ден е символ на едно ново начало.Всеки ученик, а и не само тръгва от дома изпратен с ливната чаша вода,надежди и очаквания !Улиците и дворовете на училищата се пълнят с хора облечени с нови дрехи и с цветя в ръце!
Един малък празник!



Честит първи учебен ден на всички ученици,учители и родители!Нека си пожелаем новата учебна година да ни донесе много знания,успехи и реализирани очаквания!
Нека училището стане за нашите деца,това което беше за нас- извор на знания и начало на нови приятелства!
Късмет



неделя, 16 септември 2012 г.

Сладолед с кисело мляко и лешници

Здравейте приятели!
Макар времето да се захлажда,това не ми пречи да направя поредният сладолед!
Има още толкова рецепти,които искам да опитам а не знам дали ще ми стигне времето или ще ги оставя за следващото лято:!
Този сладолед стана любим на съпруга ми,нормално сладък и с много,много ядки :)
  



време за приготвяне: 15 мин + 4-5 часа във фризер

продукти за 4 порции  

1 п. сладолед на прах (сметана,ванилия)
50 г. сухо мляко
50 г. пудра захар
200 мл . кисело мляко
120 мл . прясно мляко
200 г . лешници





Смесват се сладоледа на прах,сухото мляко и пудрата захар.Изсипват се в студеното прясно мляко и се разбиват с миксер в продължение на 5-6 минути.След като сместа се сгъсти,се добавя киселото мляко и разбиването продължава още 2 минути.Сладоледът се разбърква заедно със ситно нарязаните лешници,прехвърля се в кутия и се поставя във фризера.След половин час се разбърква и се оставя да се замрази напълно.




Гарнирате с лешници и листа прясна мента.

Вместо с лешници сладоледа може да се приготви с други ядки според вкуса ви- орехи,фъстъци,бадеми!



                           Да ви е сладко

Предизвикателство и подарък от приятел

Здравейте приятели!
Преди известно време се включих в предизвикателството на Катето 

"Предай нататък, или моите 5" ! 


Преди няколко дена получих съобщение от Катето,че ми е пратила подаръче.Още на другият ден с огромно нетърпение тръгнах към пощата,бях като дете на Коледа,но подаръка го нямаше в нашият клон на пощата,а аз от бързане не си преписах данните на пратката!
Веднага отидох и до централната поща ,но и там нямаха нищо за мен:(
аааа на следващият ден с данните и естествено с усмивка на уста тръгнах отново към централната поща на града,но отново нямаше нищо и ме препратиха към кварталната поща,но вече бях уведомена,че пакетчето е там и ме чака!!!
Страхотно подаръче ,няма как да не се похваля и да кажа на всички да се включват в такива предизвикателства,носят много радост и удоволствие!!!












Благодаря ти много Кате!!!!
И това ме подсеща,че е крайно време и аз да се престраша и да приготвя своят подарък!!!

неделя, 9 септември 2012 г.

"Табиета на Караджата"

Това ястие видях преди известно време по  btv при Иван Звездев и още тогава си го отбелязах!
Ето дойде и неговият ред!
Направих някой компромиси,защото аз не обичам люто ,а мъжо не обича гъби (голям пропуск :)) ,но със сигурност ще си направя някой ден само за мен с гъбки!



                      Табиета на Караджата


продукти

250 гр пилешко месо
250 гр свинско месо
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 домат
1 глава лук
2 яйца
сол и черен пипер на вкус




начин на приготвяне 

Тъй като месото ми е от доста големичко домашно прасе   и мазничко,го нарязах на ситно и предварително го посварих!
След това вече го оставих на мазнина и добавих пилешкото .Добавих нарязаните на едро чушки ,лука си нарязах на ситно,защото не сме му фенове :),добавих и него,а след това и нарязаните на кубчета домати.


Оставяме ястието да си къкри в мазнината ,като разбъркваме от време на време да не загори!
Разбъркваме яйцата и ги добавяме към готовото ястие.
Разбъркваме за кратко и слагаме сол и черен пипер на вкус!



Предполагам,че ще е още по-вкусно по оригиналната рецепта,с гъбки и люти чушлета!
Препоръчително и домашна ракийка за пиещите!



      Наздраве и да ви е сладко



Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...