Здравейте Приятели
Днес е много специален ден за мен и семейството ми!
На днешна дата преди 18 години сключихме граждански брак :)
бяхме млади и много влюбени,особено аз :)))
въпреки ,че минаха доста години,чувствата ми не са се променили,той беше мечта и любов от пръв поглед .Още щом го видях и знаех ,че е моята половинка и мъжът на живота ми,не знам как и защо....запознахме се след 6 месеца
а след това и казарма......
и на 25 юни 1994 година си казахме "ДА"
Много неща преживяхме,карахме се,сдобрявахме се;разделяхме се,събирахме се;
обичахме се,смяхме се!
И най -голямото щастие за човек - станахме родители на две прекрасни деца
сега си имам три съкровища
За днешният празник приготвих торта ,като комбинирах рецепти ,за шоколадовите блатове от тук , а за белия блат - тук,
а крема е Мус за пълнеж на торти на танита от тук + малини,но тъй като в целият град не можах да намеря пресни сложих от компот
а ето всичко,което ви е нужно
шоколадов блат
(аз направих две дози,един кръгъл и един във формата на сърце)
100 гр брашно
50 гр какао
225г захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1/2 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
1 яйце
120мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
60мл олио
120мл горещо, прясно приготвено кафе
1/2 чаена лъжица ванилова есенция
"Фурната се загрява на 180°C.
Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да си взаимодействат, докато подготвяте другите продукти.
Тава с диаметър 20-22см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с кръг хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се покрива с какао.
В купа се пресяват брашното и какаото, добавят се содата, солта, бакпулвера и захарта и се разбъркват добре.Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Мокрите съставки се изливат при сухите и се разбъркват.
Добавя се горещото кафе и се разбърква отново, до получаването на хомогенна, сравнително рядка смес.
Излива се в подготвената тортена форма и се пече до готовност, около 25-30 минути. Проверява се с дървена клечка, която при поставяне в средата на блата, трябва да излезе суха.
Изпечената основа се оставя да изстине във формата за 10-тина минути, след което се прехвърля върху метална скара до пълното й охлаждане"
сърцевидния блат се разделя хоризонтално на две,а кръглия съм сложила цял
за белия блат
(аз направих половин доза)
1 чаена чаша бяло брашно
5 яйца
1 чаена чаша захар
3 ванилии
1 / 3 чаена чаша прясно мляко
1 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
Загрейте фурната на 180 градуса !
Смесете брашното , солта , ванилиите и бакпулвера !
Разбийте яйцата със захарта на гъста пяна , а после прибавете прясното мляко !
Разбийте добре с миксера и започнете да прибавяте постепенно брашното и останалите съставки , като не спирате да разбърквате !
Изсипете сместта в тава ( подготвена за печене с мазнина и брашно или облепена с хартия за печене ) ! Тавата , в която аз пекох е с диаметър 26 см .
Изпечете блата до готовност , но внимавайте да не го изпечете повече от необходимото !
Блатът трябва да е мек и въздушен !
за муса
1 и 1/2ч.ч течна млечна сметана + 3с.л. захар
1 пакенче пудинг ванилия без варене
1 и 1/4ч.ч прясно мляко
1 п.(225г) крем сирене
1ч.ч пудра захар
Може 2-3 лъжици заквасена сметана
1п. Желатин*
1/4 ч.ч вода
1.Сметаната се разбива със захарта
2.Пудинга се разбива с прясното мляко, като се сгъсти, малко по малко се прибавя от сметаната.
3.Желатина се накисва във водата, и се разтваря на водна баня или микровълнова.
4.Крем сиренето се разбива с пресятата пудра захар до гладък крем. Може да се прибавят няколко лъжици заквасена сметана. Към получения крем се прибавя по малко от разтворения желатин. Към получената смес малко по малко се прибавя кремът от пудинг и сметана.
(танита е дала наставления и за различни вкусове на муса
Мус с вкус на бял шоколад- разтопява се бял шоколад с малко сметана, оставя се да поизстине и се прибавя към крема от сиренето преди желатина.
Шоколадов мус, използва се пудинг шоколад и се прибавя разтопен кафяв шоколад.
Мус Мока- като шоколадовия, но във водата която се накисва желатина се разтваря нес кафе или се използва готово кафе от машина.)
муса има невероятен вкус,напомня ми за парфе крем от детството ми
сглобяване на тортата
След като блатовете са изстинали а кремовете приготвени,взимате чиния за торта и слагате отдолу кръглият шоколадов блат
намазвате обилно с крема и нареждате малините,слагате белия блат и намазвате само частта ,където ще сложите сърцевидния блат.
съединявате двете половини на сърцето с крем,а след това измазвате цялата торта с маслен крем подходящ за полагане под захарно тесто
този път работих с готово захарно тесто,но ми се накъса ,не беше много еластично
разточвате фондана и го пренасяте върху тортата,аз използвах точилката,покривате добре и заглаждате
изрязвате излишното тесто и украсявате с предварително приготвени захарни фигури
Какво искам да си пожелая ли?
Много търпение,защото в този забързан живот сякаш забравяме за себе си!
Много щастие и любов дълги години,нека заедно да остареем и да се радваме на децата си!
почерпете се за наше здраве!
Да ви е сладко