.

.

неделя, 16 декември 2012 г.

Тутманик "Радка"

Здравейте приятели!
Днес станах рано и замесих закуска за домашните - тутманик "Радка"

Така го е кръстила  maria_stoyanova ,от която видях 
рецептата тук
Много обстойно и постъпково е 
обяснено !
Макар ,че малко прилича на масленият сгънат тутманик,има разлики в тестото и приготвянето

               


                                   ТУТМАНИК "РАДКА"






ПРОДУКТИ

около 1кг. брашно
мая колкото кибритена кутийка
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца
хладка вода около 200 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене (може да поеме и 500 гр)
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио / аз ползвах 1 пакетче масло -125 гр + останалото количество олио)






НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно  и разбъркваме на кашичка. Оставяме докато втаса.
 Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото.
Разточваме тестото на пласт с дебелина около 2см. като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с  мазнината и поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме краищата докато сгънем като плик. 

Отново разточваме и отново намазваме с мазнина и прибавяме сирене,и така 3 пъти.
Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтъка. Слагаме да печем в СТУДЕНА фурна. Печем само от долу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло от долу и след това печем на грил около 10мин. 
Ако фурната ви няма опция за разделно печене,слагате на долно и горно,но покривате с фолио да не изгори!
Тутманикът втасва докато се пече.




След като се изпече го напръсквате с малко вода и го покривате с кърпа!
Ако обичате хрупкава кора няма нужда да го пръскате  с вода!









Направете си айрянче и да ви е сладко!

18 коментара:

  1. Изпрати малко насам....изтекаха ми лигите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Марийче, късметлии са твоите хора- станала си рано, замесила си тутманик, късметлии;)!
    Кога ли аз ще направя подобна уханна закуска!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хаха Марте,ти правиш толкова страхотни неща!!!
      прегръдки мила и хубава предстояща седмица

      Изтриване
  3. Ай, великолепно е това нещо!!! Нямам думи, само преглъщам :)
    Записах си рецептата, благодаря, че я сподели :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на нас много ни хареса,но със сигурност ще сложа повечко сирене следващият път!
      спечели ме ,че не му трябва втасване!!!
      Хубава вечер и спорна предстояща седмица!

      Изтриване
  4. Чудесен е станал! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Траяна!
      успешна и спорна да е и за теб!
      Поздрави и хубава вечер

      Изтриване
  5. Миме, чуден е, пухкав, вкусен, невероятен е този тутманик Радка! Браво, Миме, закуската е най-важната част от храненето! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусна и бърза закуска!
    Успешна нова седмица, Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти ,Тили!
      спорна и пълна с емоции да е и за теб новата седмица!
      прегръдки

      Изтриване
  7. Миме,на този тутманик трудно се устоява!
    Толкова е апетитен ,пухкав ,а и със сиренце подправен няма как да не преглъщам пред екрана!:)
    Майсторски си го оформила,браво!
    Прегръщам те и ти желая хубаво настроение през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен, апетитен и вкусен тутманик!Мими, поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Бравос,станал е трепач,Миме!Правила съм го няколко пъти,отлична рецепта!Прегръдка и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти миличка!
      претърпях загуба и закъснях с коментара!
      Целувки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...