.

.

неделя, 7 октомври 2012 г.

Винен кебап






преди няколко седмици приготвих тази публикация,но си чакаше реда!
Бяхме малко болнички и дано вече всичко е зад гърба ни




                                                 ВИНЕН КЕБАП



рецептата за кебапа е от тук


продукти

750 гр св. месо
1 глава лук
1/2 ч.ч.  червено вино
2-3 дафинови листа
3/4 ч.ч. доматен сок
червен пипер
цели зърна черен пипер
сол

Нарязвате си лука и го слагате да се задуши.Месото предварително трябва да е измито,подсушено и нарязано на парчета.
Слагам го при лука и оставям да се задушава .След като месото добие лека коричка се добавя червеният пипер и се запържва,след това идва реда на виното.Оставя се да се редуцира и се налива чаша гореща вода (може да разтворите телешки бульон),добавя се и доматения сок,дафиновите листа,черният пипер,солта и ако има нужда се долива вода да покрие месото.Оставяте да си къкри до готовност,гъстотата на соса правите по ваш вкус (аз не го обичам рядък :)

сега идва ред на ориза.него го приготвих по рецепта от тук 
копирам точно продуктите и обясненията,защото няма какво да добавя,всичко е обяснено
Продукти:
1 част ориз. Една от големите кафеени чаши (250мл), например ще ви стигне за 4-5 порции гарнитура. Както казах по-горе висококачествен Басмати, Тайландски жасминов или турско Балдо. Всичко е въпрос на предпочитание за вида на зърното. И трите ориза са с изключителен естествен аромат, напомящ нещо средно на масло и пресни орехи.
2,5 части гореща вода. За нашата конкретна мярка 2 чаши и половина от същата чаша, която ползваме за ориза
Мазнина: Моя фарорит е хубавото краве масло, горещо го препоръчвам и на вас, но ако предпочитате по-здравословния вариант направете го със качествен екстра върджин зехтин. Количеството, което ни трябва е 1/4 от 125грамовите пакетчета или 4 супени лъжици зехтин.
Сол: 1 чаена лъжичка на килограм продукт. В нашия конкретен случай точно толкова.


Приготвяне:
Първата ни стъпка за тази рецепта е да измием мноооого хубаво ориза под течаща студена вода. Отделете 2-3 минути от времето си за това. Спестявайки си тези 2-3 минутки от предварителната подготовка ще се лишите от един ориз с перфектен външен вид. Приемете го просто като задължителен момент. Измития ориз слагам в голяма купа и заливам с гореща. но не вряла вода за десетина минути, не повече. Нека леко да загуби от блясъка си след измиване, нека водате малко да попие в него. Отделям го на страна и приготвям тенджерка с подходящия размер. Включвам котлона на средна температура и загрявам мазнината. нека да се стопи, да се загрее, не и позволявайте да почне да цвърчи зверски. Само леко. Сега е момента в който слагам ориза, изцеден задължително. 2 минути са му напълно достатъчни на същия онзи среден огън, на който загрявахме мазнината. Разбърквам от време на време, а докато правя това си загрявам в термоканата вода. В чиста купа слагам солта, предвидена за количеството ориз и отмервам две части и половина спрямо ориза гореща вода. Разбърквам да се разтвори и я пращам в тенджерата при ориза. Тук можете да увеличите малко температурата за да заври, но не бясното клокочене, а просто да се появят балончета по повърхността. Ето тук идва момента с малка магия, на която ме научиха в Турция. Взимам един вестник, слагам го върху тенджерата, плътно да покрие и поставям капака. Много е важно да не бяга парата по време на процеса. Намалям на втора степен котлона (моя е с пет степени, но схващате идеята - много ниска степен!) и забравям за ориза за ТОЧНО 20 МИНУТИ. Винаги имам часовник в кухнята си, когато правя ориз, защото времето е точно толкова важно, колкото и качеството на продуктите, които влагам.На двадесетата минута изключвам котлона, без да махам капака на тенджерата и отново забравям за ориза за още точно 15 минути. Когато и те минат отварям тенджерата и с вилица леко разръчквам (ама каква дума, а!) ориза да избяга парата. Оставям го да истине открит и след половин час е готов за сервиране.




 а не може без прясно изпечена питка  
тази е със сиренце и беше за  закуска
рецептата е тук





                                  Да ви е сладко

22 коментара:

  1. Мимче, първо ще си гризна едни пухкави бузки от сладун мамин, после ще си топна с питката от виненият кебап.
    Много хубаво е всичко което си направила.
    Хубава нова седмица и те прегръщам силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря миличка!
      Прегръдки и за теб,сладуна мамин тъкмо го приспах :))
      прекрасна седмица ти желая

      Изтриване
  2. Миме, първо дано сте вече все здравички и никога повече да не се разболявате!
    При нас също почти месец все някой е болен и едва издържам вече, че накрая и аз, но стига с болести, както вече споменах, пожелавам на малкия сладур да е здрав и никога повече да не се разболява!
    Порцията ти винен кебап е превъзходна. Това е едно от любимите ми ястия. Винаги и няма как да не направя асоциация и да не кажа "Венин кебап" :) :) :): Ами любим ми е е и е за мен и т.н. Ох добре е, че колкото и да съм болна, не губя чувството си за хумор. ;)
    А като гледам и тази превъзходна питка, ех Мимче, направо ти идвам на гости и мисли му, "венин кебап" венин, това значи предназначен за мен, да не се обърка някой и да ми отмъкне порцията, ;) питка и искам и от всичките ти останали вкусотии, а после ще му мисля за диета... :)))

    Прегръдки мила, пожелавам ти една прекрасна неделна нощ, сладки сънища и лека нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени то нали знаеш,почват болните месеци...а след десетина дена ще тръгваме и на ясла,та не ми се мисли!
      Щом си казала "Венин",нека да е "Венин кебап"...пак ще се прави :))
      и стига си ме лъгала,няма да се приготвям всеки ден за гости хаха,
      дай боже някой ден
      благодаря ти за пожеланията и хубава седмица
      прегръдки

      Изтриване
  3. дано това е да се само премеждието за детето а и за всички в дома!
    Кебапа има много вкусен вид:)
    Питката е красавица:))
    Броя дните да ме гощаваш идва време:)))
    Бог да ви пази Миме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мамче!
      Вируси и сополи предполагам ще има,то градините са развъдници :))
      Целувки

      Изтриване
  4. Дано всички неприятности с малкия сладур вече да са зад гърба ви!
    Интересен начин на приготвяне на ориза научих и ще се възползвам! :!
    А питката е така изкушаваща!
    Мария,успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!
      И на мен ми беше интересно да направя ориза по тази рецепта,и си признавам,че останах приятно изненадана!
      хубава седмица и на теб
      прегръдки

      Изтриване
  5. Благодаря за чудесната рецепта! До сега не съм успявала да направя ориза както трябва: всяко зрънце има своето място :) Още веднъж благодаря! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. От както попаднах на тази рецепта за ориз се родих !!! Радвам се,че се е харесала и у Вас!
    Прекрасни почивни дни желая

    ОтговорИзтриване
  7. Миме , направих винен кебап по твоята рецепта и ориза стана страхотен . Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам!Рецептата е сполучлива и ориза наистина става супер!Хубав ден и се надявам да опиташ и други рецепти от блога ми!

      Изтриване
  8. Страхотни рецепти!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни рецепти!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Предполагам, че е много вкусно всичко, но ми се струва, че много усложнявате работата с ориза. Живея в страна, където се яде повече ориз от Китай, едва ли не и почти всеки ден правя ориз но по много по бърз начин и съм сигурен, че по нищо не отстъпва на вашия. Просто завирам 4 чаши подсолена вода в която съм сложил 2-3 дафинови листа, 2-3 лъжици зехтин и 1 лъжица сол, изсипвам 1 чаша добре измит ориз, намалявам котлона на половината и оставям да къкри 20 - 22 мин. Изсипвам ориза в гевгир, измивам със студена вода и готово. Става ориз - чудо, а и много лесно и бързо.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!Никога не е късно човек да пробва различни неща!С удоволствие ще пробвам Вашето предложение,а щом е бързо и вкусно,предполагам,че ще ни хареса!
    Благодаря за мнението и рецептата!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, не знам има ли особено значение, но ще питам - махате ли тенжджерата от топлия котлон след 20-та минута или не? Моят е керамичен и бавно изстива.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте!
    Моят котлон е газов и няма значение дали ще го махна или не!
    Копирала съм точно указанията от източника и там не е доуточнено!Ако искате дръпнете го от котлона,така или иначе тенджерата е затоплена!Да не стане сух или да загори!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз благодаря! Ще се радвам да споделите резултата!

    ОтговорИзтриване
  15. The fundamental elements of a kitchen are to store, plan and cook food and to wrap up related jobs like dishwashing.ring not connecting to wifi

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...