Преди два дни една приятелка ми донесе круши.Веднага ми мина мисълта за някой десерт,но мъжо каза да не му хабя крушите
в крайна сметка резултата е налице!!!
Френски сладкиш с круши
продукти
4 круши (от по-меките сортове е по-добре)
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер ( и цял да сложите няма да сгрешите)
щипка сол
за заливката
80 г масло
1 яйце
3 с.л. захар
за карамелената заливка на танита
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч масло
1/4 ч.ч течна сметана
начин на приготвяне
Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.
С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.
Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре.
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.
Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация ) - получава се нещо като жълт сироп.(внимавайте с температурата,на мен ми се пресече яйцето)
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.
Накрая го извадете и оставете да изстине във формата.
Поръсете с пудра захар или поднасяйте полят с карамел!
приготвяне на карамелената заливка
Карамелизира се захарта, прибавя се маслото и сметаната, бърка се докато всичко заври и стане еднородна смес. Оставя се да изстине и да се сгъсти и се залива.Може да залеете само парчето,което ще сервирате или целият сладкиш като мен
Да ви е сладко
Изглежда неустоимо!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение за сезона.
Поздрави!
благодаря ти,Ели!
Изтриванехубав следобед
Тази заливка е тотален разкош, навярно много отива на крушовия сладкиш:)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
да супер е,до сега два пъти бях пробвала да правя,но все не се получаваше,добре че попаднах на рецептата !
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав следобед
Колко изкушаващи са всички снимкииии....
ОтговорИзтриванеЧудесно и интересно предложение!
Прегръдки Мимс*)
Благодаря ти,Кате!
ИзтриванеХапнахме го с голямо удоволствие,пак ще направя!!!
прегръдки мила
Мири, .... крушире са ми любимите плодове, а.... твоя френски сладкиш..... изглежда страхотно! Прекрасна кулинарка си! Толкова е апетитен с тази заливка, че... започвам да прегрлъщам .... като за световно!!! Благодаря ти за прекрасната идея!!!! Сърдечни поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Бени!
ИзтриванеВсяка похвала от твоята уста е комплимент!
Прегръдки и прекрасна вечер мила
Заливката е страхотна, а в комбинация с разтапящите се круши
ОтговорИзтриванее неустоимо!
Чудесен сладкиш, Мария!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти,Дани!
ИзтриванеСпокойна нощ и хубава сряда!
:):):) Да не му хабиш крушите, а:):):) Миме, голям майтап:) Аз лично ще ти набера круши, за да ги изхабиш:). Страхотен сладкиш, неустоим просто!
ОтговорИзтриванеКате,той обожава круши,за първи път от както сме заедно(21 години) го виждам да яде толкова много круши :)))
ОтговорИзтриванеНо и сладкиша много му хареса!
Много си ми далече Катенце !
Прегръдки и спокойна нощ
Ммм, премляс-премляс!!!!
ОтговорИзтриванеМарийче, продължавай да хабиш круши;)
Много добър десерт си направила;)
Подравления!
Хаха!Свършиха,Мъхче,свършиха!Иначе има още рецепти !
Изтриванепрегръдки и хубава сряда
Мария, много сочен и апетитен сладкиш си направила! Харесва ми и комбинацията с карамелената заливка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти ,Тилия!
ИзтриванеХубав ден ти желая
Влюбих се от пръв поглед в твоя сладкиш,Мария!
ОтговорИзтриванеНевероятната заливка и аромата на круши прави сладкиша неустоим!
Поздрави!
благодаря ти ,Мира!
Изтриванемакар да не съм любител на крушите ,сладкиша много ми допадна!
поздрави и хубав ден
Миме,правила съм го отдавна и знам колко е вкусен наистина.
ОтговорИзтриванеСамо че доколкото си спомням маслото се разтапя,в него се разбърква захарта да се разтопи,оставя се това да изстине,добавя се яйцето,хубаво се разбива и се залива надупчения сладкиш.Така заливката се поема изцяло,а отгоре става някак гланциран.Важното е,че добре си изхабила част от крушите,със сигурност не е останала и трохичка,при това така сочно полят с карамелов сос!
Пожелавам много усмихната сряда!
п.п. след заливането пак се пече де,както си го направила и ти.
Изтриванеаа мерси Роси,другият път така ще го направя,аз сложих маслото и захарта,но тя трудно се топеше,изчаках малко и добавих разбитото яйце,но явно съм избързала :))
Изтриванеда страхотен е и соса,днес пак имам круши :)))
хубава вечер мила и прегръдки
Мария страхотен е десерта, правих го и у дома беше подобаващо изяден :))). Благодаря ти мила, чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Благодаря ти Диана!
ОтговорИзтриванепоздрави
При вида на този сладкиш направо се разтреперих - Неустоим, наистина!
ОтговорИзтриванеТова ще се пробва!
***
Прекрасен блог! Поздравления!
Благодаря ти ,Боряна!
ИзтриванеДобре дошла в моята кухня ,надявам се да ти е приятно!
Хубава вечер и приятни почивни дни
Извинявайте, ама не можах да разбера трябва ли да изстине и тогава да се залее със сиропа или вадя , заливам и пак продължавам с печенето?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеЗаливате веднага като извадите от фурната и продължавате да печете!
Хубав ден
Извинявайте, ама не можах да разбера трябва ли да изстине и тогава да се залее със сиропа или вадя , заливам и пак продължавам с печенето?
ОтговорИзтриванеОтговорих на въпроса Ви по-рано през деня!
ОтговорИзтриванеВадите от фурната,заливате както е горещ и отново прибирате във фурната докато се доизпече!
Написала съм да се внимава с температурата при приготвянето на самата заливка!
Хубава вечер