.

.

събота, 8 септември 2012 г.

Наслада за очите и не само

Здравейте приятели!
Днес на гости ми е една дама,в чийто блог само да вляза и ме зарежда с много уют,топлина,вкус и красота!
Всяко едно ястие ,което ни поднася е наслада за очите !Всичко е поднесено с вкус и любов!
Благодарна съм от сърце,че тя прие поканата да ми гостува!!!

Казвам добре дошла на  Катето от "Наслада с Катерина"
Насладете се заедно с мен !



""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Днес съм на гости на една млада жена, която приятно ме изненада с поканата си за гостуване.
Изненадана съм, защото дълго време отсъствах от семейството на блогърите и това е чест за мен.
Реших да ви представя една рецепта за основно ястие, защото повече обичам солено отколкото сладко.
Обичам патладжани, а и рецептата е проста и изключително вкусна.




На всичкото отгоре, ястието претендира да е био, защото всички продукти и подправки,както и месото са домашни.



   Пълнен патладжан със бешамел и пармиджано




Продукти за 4 порции

2 средно големи патладжана
250 гр. кайма
1 глава лук нарязана ситно
1 морков
1 червена и 1 зелена чушки
целина
2 скилидки чесън
1 голям домат
всичко настъргано на ситно
зехтин
сол, черен пипер




за бешамела

30 гр. масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. студено мляко
сол, индийско орехче
50 гр. ситно настъргано пармиджано


Приготвяне

Загрейте фурната на 180C.
Разрежете патладжаните на половинки. Нарежете вътрешността на решетка и полейте с малко зехтин.




Запечете до омекване.
Извадете внимателно с лъжица вътрешността  и поставете патладжаните в тавичка.




В дълбок тиган, запържете лука, чесъна и останалите зеленчуци, без доматите за кратко. 
Добавете патладжаните и пържете още малко. Сложете каймата и стрийте, като за мусака.
Подправете с пипера и посолете.
Пържете още десетина минути, като разбърквате често.
Добавете домата, доведете до кипене и гответе до извиране на течността.
Напълнете половинките патладжани с получената смес.



Разтопете маслото и когато кипне, добавете брашното. Разбъркайте и изсипете млякото.
Бъркайте до сгъстяване. Подправете със сол и индийско орехче.
Поръсете с настърганото сирене и разбъркайте.
С лъжица, полейте пълнените патладжани и печете около 30 мин. на 180C.
Поднесете с прясна салата.




Да ви е сладко!


Мимс, още веднъж благодаря за поканата!
Пожелавам ти много нови успехи и творческо вдъхновение в кулинарията! 



19 коментара:

  1. Е, страхотно! Първо влезнах тук и попадам на това, невероятно! Браво, Миме, прелестна гостенка си имаш! Вкусна рецепта и красиви снимки е поднесла Катето! Много обичам пълнени патладжани, а в комбинация с това сосче са просто неустоими! Благодаря ви, Дами, направихте деня ми красив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е Кате,ти рано,рано по росата :))
      благодаря за хубавите думи,благодаря и на Катето за прекрасно поднесената рецепта!
      прекрасни почивни дни миличка

      Изтриване
  2. Вкусно! Аз не обичам патладжани,но тези изглеждат страхотно, а за снимките нямам думи...красота. Поздравления и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти Диде!!!
      прекрасни почивни дни

      Изтриване
  3. Mария, имаш чудесна гостенка!
    Усмихната и много позитивна!
    А и прекрасна кулинарка!
    Предложението е неустоимо вкусно!
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дани!
      хубава събота ти желая

      Изтриване
  4. Не познавам лично нито теб Миме, нито твоята гостенка но често посещавам и твоето и нейното блогче.Вие сте млади и амбициозни момичета и за мен е удоволствие да чета вашите публикации и чест че контактувам с вас виртуално!
    Катето се е представила по най-достойния начин!
    Поздравления и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много!
      Колко ще е хубаво някой щастлив ден да се видим всички!!!
      хубави почивни дни

      Изтриване
  5. О,много вкусни!Поздрави и на двете ви!Много сте добри и двете и в кухнята и като приятели-засега виртуални, но знае ли човек, може и да се срещнем някой ден...
    Обожавам патладжани и непременно ще изпробвам тази вкусотия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Бети!
      поздрави и хубави почивни дни :)

      Изтриване
  6. Чудна гостенка и прекрасна рецепта! Поздрави и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Траянче!
      Хубава вечер и прекрасна неделя!

      Изтриване
  7. Марийче,
    Звучи изтъркано, но поздравления за гостенката- наистина е една от най-лъчезарните! Патладжанът е страхотен и със сигурност ще го направя!
    Поздрави и на двечките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мъхче!
      Прегръдки и хубава неделя!!!

      Изтриване
  8. Сърдечни поздрави и на двете дами, които очароват и примамват!
    Хубав неделен ден, Мария :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,много!
      Прекрасна неделя и спорна предстояща седмица ти желая
      поздрави

      Изтриване
  9. Сега попаднах на сайта, изненадана съм защото съм кулиинарка, казват, голяма. А тази рецепта е вариант на "папуцаки" - ястие, което опитах в един гръцки ресторант и от тогава редовно се приготвя у дома. Може да не се залива с бешамел, а с настърган кашкавал , пармиджано или подобно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съветите!
      Добре дошла,надявам се да ти е приятно в моето местенце!
      Катето ми приготви тази красота и се надявам в най-скоро време да я опитам!
      Хубава вечер
      Поздрави

      Изтриване
  10. Миме,страхотен избор на гост,а Катето както винаги е неповторима!
    Прегръдки и за двете лъчезарни дами!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...