.

.

вторник, 14 август 2012 г.

15 август -Голяма Богородица

Здравейте приятели!
Напоследък май рядко се отбивам в моята кухня,но няма как да пропусна наближаващият голям църковен празник - Голяма Богородица!
Богородица е покровителка на майчинството,родилките,майките с деца,жените и е носителка на божественото женско начало!
На този ден празнувам и аз!






15 август - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА


Днес е Голяма Богородица. На този ден църквата почита св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св.Богородица е патрон на местната църква.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка на 64-год. възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата.
Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт — т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги. Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото ѝ се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария — „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство — 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).
Празнуват всички, които носят името Мария, Марияна и техните производни. 

                                                                                                                                
                                                                                                         източник  Розали



Честит празник на всички празнуващи.
Нека Богородица закриля тях и домовете им !

11 коментара:

  1. Мила Miriams, честит да е именният ти ден! Бъди здрава, весела и щастлива! Дано дните ти са изпълнени с много радост и любов!
    Прегръдки и пожелание за прекрасен празник днес!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много Вени!
    аз го посрещам цяла нощ,наготвих,боядисах си косата :)) сега ме чака да се "сблъскам"с урагана ,който ми е минал през кухнята :))
    прегръдки мила и хубав ден
    Нека Богородица бди над домът ти

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, честит имен ден! Прекрасно име носиш, носи го със здраве, щастие и нека ти е на късмет! Пожелавам ти весел празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник,Мириамс! Много здраве и късмет на теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник и от мен!
    Здраве и късмет и за теб и за любимите ти хора Мария!

    ОтговорИзтриване
  6. Марийче,
    честит празник и от мен за цялото ви семейство!
    На теб специален поздрав по случай именния ден с пожелания за много здраве!

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...