2 юни-Ден на Ботев и загиналите за свободата

                    
"Тоз, който падне в бой за свобода той не умира: 
 него жалеят земя и небе,звяр и природа
и певци песни за него пеят...

"
"Хаджи Димитър", Хр. Ботев

На този ден почитаме онези българи, отдали живота си в името на една свята идея - идеята за свободна и независима България. Почитаме и един от най-светлите българи, духовен връх в епохата на националното ни възраждане и символ на национално обединение и достойнство - Христо Ботев. На 28-годишна възраст през 2. юни 1876г. , 2 години преди Освобождението, на връх Околчица, той пада, пронизан от вражески куршум.   


Този ден за почит и преклонение започва да се отбелязва от 1901г. Тогава на тържествата на връх Вола присъстват живи четници от четата на Ботев. 
От 1953 до 1988г. празникът е силно идеологизиран и се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. От 1988г. до 1990г. се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България.
Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. 

Всяка година на 2 юни, точно в 12:00ч. в цялата страна, в продължение на 3 минути, сирени оповестяват отдаване на почит към светлата памет на далите живота си за свободата и независимостта на нашата страна. Първата едноминутна сирена прозвучава на 2.06.1948г.


                                                                             източник  тук

Коментари

Популярни публикации