.

.

сряда, 2 май 2012 г.

Печен рататуй

Не знам,но като чуя "рататуй" веднага правя асоциация с един сладък мишок,а не с ястието
Рататуй е френско национално ястие, от региона на Ница Прованс.Думата рататуй запазва френското звучене на други езици, включително и на английски.Представлява смесица от печени зеленчуци, предимно патладжанитиквичкипиперки,доматилукчесънпровансалски подправки и други. Като характерно ястие за Франция няма една единствена рецепта, а множество вариации около споменатите съставки.

Отдавна бях си отбелязала тази рецепта,видях я  при   Йоана ,и преди няколко дни когато ми мина пред очите,реших че е точно сега момента да я направя.
Шарено,красиво,пролетно - точно за слънчевото настроение отвън 




единственото,което промених е че не сложих лук ,а прибавих картоф
продукти:



  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 2 зелени чушки
  • 2 скилидки чесън
  • 2 големи домата (500 гр.)
  • 1 картоф (голям)
  • 3 суп. лъж. доматено пюре
  • пресен лук и магданоз (по желание)
  • сол, черен пипер,олио


приготвяне


първо нарязвате патладжана на тънки резени (на кръгчета) ,посолявате го и оставяте настрани,за да се махне горчилката.
През това време измивате и нарязвате и другите зеленчуци на кръгчета
нареждате ги в тава ,като ги застъпвате лекичко




отгоре посипвате с нарязания на тъничко чесън и магданоз,поливате с доматеното пюре и слагате да се пече
може да покриете с фолио ,за да не изгорят зеленчуците.
След като се опече по желание може да посипете с настърган кашкавал и да върнете във фурната за няколко минути,следващият път ще го пробвам и така





Да ви е сладко
и един страхотен ден Ви желая


8 коментара:

  1. Като го видях във Фб веднага си помислих, че е рататуи:). От няколко дни с малкия гледаме филмчето и бях решила да го сготвя това ястие:). Чудесно е, Мимче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Кате.
      а филмчето е много забавно :))
      аз го приготвих не точно по рецептата а за по-бързо :))
      хубав следобед мила

      Изтриване
  2. в Гърция се прави със същите продукти но с различен начин на нарязване.Всични зеленчуци се нарязват на едри кубчета.
    Ястието се нарича "Брям"
    Поднася се със саламурено сирене.Някой поръсват ястието с натручено сирене 10 мин преди да го извадят от фурната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хубаво е човек да знае повече неща

      Изтриване
  3. Печените зеленчуци са чудесни!Представям си какъв аромат се е носел докато са се приготвяли!
    А мишлето с тази голяма лъжица е сладурче,сега и аз като го видя ще се сещам за рататуй!
    Хубав и усмихнат ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти,мила
      наистина ухаеше прекрасно
      прекрасна събота ти желая

      Изтриване
  4. Много вкусно ястие,Миме!И чудесно си снимала постъпково!
    Сега забелязах,че не ми се актуализира блога ти,добре,стоеше ми все публикацията ти с кюфтетата по чирпански,добре,че все пак цъкнах на началната страница,че щях да изпусна празника :)).
    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нещо блоговете явно правят проблем,снощи не ми зареждаше блоговете които следя :(
      благодаря и хубав празник мила
      прегръдки

      Изтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...