.

.

петък, 13 април 2012 г.

Козунаци пухкави и сладки

Днес първата рецепта,която пробвах беше на Гуинет за "Руска  плитка",не направих оформлението както е показано,но и това ще стане :))




А ето и рецептата



200 мл топло мляко 
100 грама меко  масло 
2 големи яйца (аз сложих 3 малки )
600 гр бяло брашно (никога не поема точно толкова ,колкото пише в рецептата <зависи от другите продукти,за това посоченото количество използвам само като ориентир,после вече гледам тестото,то си казва )
130грама захар
1 чаена лъжичка сол 
7-10 грама суха мая
1 ванилия
настърганата кора от един лимон или портокал 

За плънката:
1 с.л. какао
кафява захар според вкуса (сложих бяла кристална захар)
1/2 ч.ч ситно нарязани озахарени плодове и стафиди (аз сложих стафиди,орехи,канела)
30 гр. меко масло





ето как изглежда топката тесто преди да започне да втасва





начинът на приготвяне е както при други козунаци в хлебопекарна.
Слагам първо течните съставки - топлото мляко,разбърканите леко яйца,маслото,захарта,солта  и ароматите ( в случая лимонова кора,сок от лимон,ванилия),слагам част от брашното и отгоре изсипвам маята
след като започне да меси добавям по малко и останалото брашно,като по самото тесто преценявам дали да добавя още или да отнема
след като извадя тестото от машината го оформям по желание и го слагам в леко затоплена и изключена фурна да втасва
когато увеличи двойно обема си го мажа  с жълтък разбъркан с 1с.л олио и 1 с.л. прясно мляко и поръсвам по желание
от сместа направих два средни козунака и малко кифлички








Следващата доза козунаци са по рецептата,по която правих и миналата година 


 Копирам ви рецептата направо от публикацията си от миналата година



КОЗУНАК


ПРОДУКТИ

150 мл прясно мляко,
2 яйца,
50 мл олио,
40 гр краве масло (разтопено)
150 гр захар
11-12 гр мая ( по рецепта е жива,но аз слагах едно пакетче и половина суха мая на д-р Йоткер)
450-500 гр брашно
лимонови кори,ванилия,канела,стафиди и всичко каквото ви се прииска 
ПРИГОТВЯНЕ

първо в контейнера се слага прясното мляко,после се прибавят разтопеното масло и олиото,яйцата леко се разбъркват (не разбиват) и се прибавят в сместа,после брашното,захарта,маята.....по рецепта
а аз слагах брашното най-накрая като наблюдавах топката тесто,която се образуваше и по нея се водех дали да добавям още брашно (толкова много постове бях прочело,че ми беше станало фикс идея )
след като машинката ми омесеше тестото го вадех и оплитах по интуиция ,слагах в тавичка и изпичах  

ето и днешния резултат







Конците си личат още преди да съм го начупила
 

Да ви е сладко

10 коментара:

  1. Отговори
    1. Дани,благодаря мила
      Светли празници на теб и цялото ти семейство

      Изтриване
  2. Страхотен аромат на козунаци се носи от твоята публикация!
    Чудесно си ги оформила,поздравления!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Miriams, прекрасни козунаци и конци и чудесна коричка. Комплименти!

    Весели и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Венета благодаря ти много мила
      желая ти прекрасни дни
      много усмивки и щастие
      Весели празници (вие май вече го празнувахте )
      прегръдки

      Изтриване
  4. Не мога да им се нагледам, Миме! И във Фб и тук, прекрасни са! Весело посрещане на Великден на теб и цялото ти семейство! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси миличка
    желая ти страхотен ,светъл и весел Великден
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Ама резултата ти е невероятен!Какви конци си направила!Браво!
    Да видим аз утре какви ще ги измайсторя?
    Спокойна вечер и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти мила
    успех с козунаците,после ще мина да видя :))
    Светли празници и на теб

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...