Мусака без заливка

Тази мусака не е нищо особено ,но от както я направих се прави само така и не отстъпва по нищо на класическата мусака








какво ви е нужно






1 кг кайма
1.500 картофи
морков
2 червени чушки и 1 зелена
консерва 200-250 гр домати (поради липса на домашни)
лук - 1 малка глава (който обича може да си сложи и повече)
лимон - 3-4 резена с кората (лимона е предварително добре измит)
червен пипер - 1-2 с.л.
сол,черен пипер,чубрица,кимион (на вкус)
по желание 100 мл вино (по мое мнение подобрява вкуса на всичко що има месце :))



първо запържвате нарязаният на ситно лук,прибавяте   и нарязаният на ситно морков;след като поомекне лука слагате  чушките ,лимона ,нарязан заедно с кората и оставяте да се задушават като разбърквате от време на време
През това време си обелвате и нарязвате картофите,измити и покрити с вода ги оставяте на страна да си починат :)
започвате да прибавяте каймата в тенджерата при зеленчуците,аз я прибавям малко по малко и пържите докато стане на трохи,прибавяте подправките по избор и червения пипер,а след него и доматите (ето тук е момента да сложите виното )
Разбърквате и прибавяте изцедените картофи,оставяте малко да се "кавардисат" (като бях малка се чудих какво означава тази думичка ,използвана от баба ми в Цалапица (едно пловдивско село))
Приготвяте една голяма тава и изсипвате всичко вътре,покривате с вода и слагате да се пече на силна фурна 


става много вкусно и бих казала ,че не му липсва заливка :)
направих и една малка питка,всичко върви с топъл хляб





ммм хапваме си я гореща 
 още се вдига пара


върви и с домашно масло за закуска
и с манджичката за обяд



Да ви е сладко

Коментари

Популярни публикации