.

.

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Солени топчета от парено тесто

Докато се лутах из интернет пространството и се чудех какво да направя на малкото капризно диваче за закуска изведнъж попаднах на тези соленки,видяха ми се толкова апетитни,че запретнах ръкави и ги забърках
нямах си и идея с какво се захващам,нямам кой знае какъв опит с парено тесто и ми беше "тъмна индия" но соленките станаха учудващо вкусни,имам чувството,че ако бях ги започнала нямаше да останат за децата,за това си взех само едничка




СОЛЕНКИ ОТ ПАРЕНО ТЕСТО












Рецептата я видях при МАРИЯ ,но аз направих доза и половина,а следващият път няма да направя тази грешка а ще направя тройна доза






продукти


пиша тези,които съм използвала аз,вие вижте оригиналната рецепта на посочения линк


375 мл прясно мляко
1 пакетче масло от 125 гр
щипка и половина сол
240 гр брашно
4 яйца
180 гр сирене




  жълтък за намазване
ким или маково семе по желание за наръсване


приготвяне 


първо слагаме тенджерка на котлона ,в която сме сложили прясното мляко, маслото и солта,когато сместа заври изсипваме всичкото брашно наведнъж  и бъркаме докато не започне да се отделя от съда,сваляме от котлона и изчакваме да изстине







когато е вече изстинало слагаме яйцата едно по едно,като след всяко яйце бъркаме енергично докато го поеме сместа,тогава слагаме следващото


след това прибавяме и сиренцето
шприцоваме розички върху хартия за печене,или както е в моя случай- правим топчета
по желание намазваме с жълтък и поръсваме с маково семе или ким
печем на 180 градуса до порозовяване


ноо имат един недостатък-ще свършат много бързо


Да ви е сладко приятели

22 коментара:

  1. Чудесни са :)
    Взимам си една с кафето!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Миме, тези соленки са ми любимите! Не мисля, че има по-вкусни от тях! Мама ги беше открила и оттогава постоянно ги приготвяме щом имаме възможност! Твоите са супер и веднага ме подсетиха, че скоро и аз трябва да забъркам едни :) А при тях определено "бъркам" е най-важното понятие ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори,да бъркане голямо,но си заслужава,разкош
    прегръдки и прекрасен ден ти желая

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм чудесни са! Аз още не съм правила нищо от парено тесто, мисля че това е чудесна рецапта, с която да опитам. Снимките са страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна мъжлетата много ги харесаха,като започнаха нямаха спиране :)) със сигурност ще ги направя пак,но повече
      хубав следобед мила

      Изтриване
  5. Здравей,Мария!Много ми хареса рецептата!
    Толкова нежни и апетитни са станали соленките,направо неустоими!
    Ще пробвам някой ден,благодаря за идеята!
    Приятен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мира за хубавите думи,ако искаш пробвай с оригиналната рецепта ,тя е малка дозичка
      желая ти много слънце и усмивки

      Изтриване
  6. Преди много години правих тулумбички от парено тесто.Тези соленки изглеждат супер...дечицата ще си хапнат с наслада...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе отдавна исках да си направя и еклери и толумбички,но първият ми опит с парено тесто беше пълен провал (сега се замислям защо ли,този път стана толкова лесно) и за това пробвах с тази рецепта
      ще се прави всичко май :)))
      желая ти хубав следобед и приятна вечер
      прегръдки

      Изтриване
  7. Миме,разкошни са!
    Отдавна се каня и еклери да направя,и такива соленки,но все ги прескачам.За утре май вече ще ги насроча,толкова си убедителна,мила!

    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Елексирче сега вече ще се престраша и еклери да си направя :),а от там и еклерова торта мммм,правила съм но с купешки...
    аз пак се размечтах хаха
    мерси мила
    прегръдки и мнооого хубав следобед

    ОтговорИзтриване
  9. Е тази рецепта веднага я записвам, да не забравя, че много ще ме яд:). Толкова вкусни топченца си направила, Мимс! Представям си децата как им се радват. Парено тесто не съм правила, канех се по една рецепта на Пепчо, ама все още не съм пробвала, толкова неща искам да направя, а дните и нощите не стигат:). Отново си направила чудесни снимки, прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Кандиии и на мен все не ми стигат ни дните ,ни нощите :)))
    благодаря ти миличка,сега пък аз ще потърся рецептата на пеп4о ,а нейното какво е
    прегръдки и хубава вечер миличка

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно изглеждат, утре ще ги правя на децата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дано ги харесат дечицата ,наистина са много пухкави
      хубава вечер

      Изтриване
  12. Ех, че хубави пухчета!!
    Така ми се иска да съм ги опитала вече;)
    Дано скоро успея,...., много ми хареса идеята, благодаря и на теб, и на Мария;)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче,благодаря мила
      и аз съм много благодарна,че Мария е споделила с нас рецептата,много сполучливи соленки и са подходящи за празници за почерпка
      прегръдки

      Изтриване
  13. Умирам за сън, но не мога да не напиша, колко апетитни и предизвикателни са топченцата. Miriams , аз също правя еклери от такова тесто, получават се превъзходни, така че опитвай смело! :))) А тези топченца ще ги опитам, веднага щом ми остане малко време, чудесни са, може и да ги сънувам тази нощ :))))).
    Прегръдки, Miriams a от мен сега лека нощ, а също и един прекрасен ден още със събуждането ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Венеттааа,мерси миличка,хубавите ти думи ще ми направят чудесен деня
    прекрасен,усмихнат петък ти желая
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  15. А сода не се ли слага?

    ОтговорИзтриване
  16. здравейте
    не не се слага сода,рецептата е такава каквато я виждате,ако искате кликнете на линка който съм дала (Мария)
    хубав ден

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...