.

.

сряда, 18 януари 2012 г.

Зелеви сърми с кълцано месо

Днес е Атанасовден 
 Българите наричат зимния Атанасовден „сред зима", тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: „Иди си зимо, идвай лято!" 
честит празник на всички именници.
баща ми е Атанас,да е здрав и макар,че не съм го виждала повече от 10 години се надявам един ден да направи крачката както я направих и аз 




днес ще ви поканя на  сърмички с кълцано месо 


какво Ви е нужно


свинско месце (гърдички е най-добре),кисело зеле,ориз,лук (а по-добре праз),червен пипер,сложих само една щипка чубрица,за да не изпъква много аромата,черен пипер,солчица(може и без нея)






първо си накълцвате месото на малки кубчета (уж ми е добре снимката а като я кача се обръща [dash1.gif])
почиствате си ориза и след като го измиете си го прибавяте 
аз по принцип запържвам всички манджи,но сърмите и пълнените чушки правят изключение,при тях плънката я слагам сурова
прибавяте и една чаена лъжичка червен пипер ,нарязаният на ситно лук(праз),чубрицата (по желание) ,черен пипер,сол и разбърквате хубаво сместа
след като сте си отделили листа за сърми,започвате да ги увивате,аз така и не се научих да ги правя еднакви    [113G.gif]
 нареждате ги най-добре в гювеч ,той дава страхотен вкус на ястията,аз в момента не разполагах с такъв и си ги сложих в тенджера с капак ,затиснах ги със скарата от тенджерата и със специалният си камък за такива случаи 
сложих ги във фурната да се готвят,при мен този процес отне около 3 часа,защото зелцето ми беше твърдичко

след като бяха готови си приготвих сос ,като смесих соса от сърмите с малко брашно,кисело мляко ,два жълтъка и магданоз


приятен обяд и весел празник 

16 коментара:

  1. Марийче, да ти е жив и здрав именника и ти пожелавам през тази година да направи тази крачка! А за сърмичките ти завиждам колко хубаво си ги навила - много сръчни ръце имаш! И са си съвсем еднакви - да си знаеш :) А това със сосчето е супер идея! Имах някакъв спомен, че майка им прави сос, но не можех да се сетя как става и се отказах, на сега си записвам твоята рецепта! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Габи,аз много ги обичам със сосче,може и с бешамел,но това е бързо и лесно :))
    хубава вечер мила и много прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Мими , чудни сармички ! Много ги обичам ,а така със сосче са върха ! А която ти се вижда , че не е еднаква с другите , я подхвърли насам :)) хващам я от въздуха :)! Жив и здрав да ти е именника !
    Хубава вечер и прегръдки от мен !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Ивана,да хвърля,защо да не хвърля,ама взеха ,че свършиха :)))
    хубава вечер и на теб миличка

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни сармички! Честит именник, да е здрав и дано наистина направи крачката! А към теб мога да изкажа само адмирации за това вкусно ястие! Аз не виждам разлика в големината, но да ти покажа моите да видиш за какво става на въпрос, няма ни една равна:). Вкусничко си ги поднесла, обожавам такива съдове. Прегръщам те! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Сърмичките са чудесни :)
    И аз ги правих кълцани за Нова година.
    Да е жив и здрав именника!
    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Канди благодаря ти мила,и аз много харесвам такива,но за сега са ми единици,надявам се да се снабдя с повечко
    прегръдки и за теб и спокойна вечер

    ОтговорИзтриване
  8. Дани благодаря и на теб
    правих си преди седмица мусака с кълцано месо,но прибавих и ситно нарязани печени пиперки,стана разкошно
    за това реших и сърмичките да направя с кълцано месо
    прегръдки и хубава вечер мила

    ОтговорИзтриване
  9. Честит ти именник да е жив и здрав.Дано тази година да е щастлива за вас двамата.
    Сърмичките ти са трепач ,охх приядохами се много ги обичам...
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  10. Зи4е,благодаря ти мила,дано пожеланията ви се сбъднат
    прегръщам те и ти желая хубава вечер,аз отивам да правя тутманик :))

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно ястие,Миме,чак тук му усетих аромата!
    Честит празник и много здраве на баща ти!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Роси благодаря мила
    у дома само един човек не харесва нищо приготвено с кисело зеле и това е големия ми син,и интересното е ,че не съм разбрала веднага,все уж не беше гладен и много късно ми направи впечатление,че се получава при ястия с кисело зеле
    прегръдки и нека предстоящият ден е пълен с хубави емоции

    ОтговорИзтриване
  13. Миме, да ти е жив и здрав баща ти! Много хубаво име, нека му носи много късмет!
    Сърмичките изглеждат чудесно; и аз ще се почерпя за здравето на именника!
    Хубав ден и ведро настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  14. МИМИ, когато имаш време намини при мен имам награди за тебе...

    ОтговорИзтриване
  15. Мария благодаря мила,
    прегръдки и един хубав петък

    ОтговорИзтриване
  16. Зи4е благодаря миличка,ще намина
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване

Здравейте приятели.Благодаря,че се отбихте в моята кухня!
Надявам се да ви е било приятно!Ще се радвам ако споделите своето мнение за блога или рецептите,които предлагам !
Желая Ви приятни мигове и да ви е сладко!

Представена публикация

Розички с варен жълтък

Сред изобилието на коледни сладки някак неусетно се наредиха и тези розички! Лесни и вкусни,а рецептата е от една книжка от 1993 г! Ро...